W mojej prywatnej kuchni

Wpis

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Tort truskawkowy z bitą śmietaną, o którym było wczoraj

 

Tort nie jest trudny, jedynie obłożenie bitą śmietaną wymaga lekkiej wprawy, której ja nie posiadam do końca. Podobno był smaczny. :)

 

Przepis na biszkopt znajdziecie niżej.

 

Biszkopt po przekrojeniu na 3 blaty należy dosyć mocno nasączyć przegotowaną wodą z cukrem.

 

Przekładamy musem truskawkowym. Obkładamy bitą śmietaną, dekorujemy według uznania. :)

 

Przepis na mus truskawkowy:

- 0,5 kg mrożonych truskawek,

- 2 galaretki truskawkowe,

- ewentualnie 2 łyżki cukru (dla łakomczuchów).

 

1. Zmrożone truskawki wrzucamy do blendera na funkcji kruszenia lodu.

2. 2 galaretki truskawkowe rozrabiamy w 0,4 l gorącej wody (słodzimy, jeśli ktoś wybierze opcję z cukrem).

3. Rozrobione gorące galaretki wlewamy do naszych zmielonych truskawek. Mieszamy łyżką i odstawiamy do lodówki.

4. Gdy mus jest tężejący wykładamy na biszkopt.

 

Przepis na bitą śmietanę:

- 500 - 600 ml śmietany 36%,

- 2 śmietanfixy,

- 2 łyżki cukru pudru.

 

Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietanfixy.

 

A oto co mój kot robił w trakcie pieczenia tortu. :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
malwinarosa
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 kwietnia 2013 17:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • v-kierownik napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/16 13:54:02:

    Bardzo fajny blog. GRATULUJĘ!!!!
    Brakuje mi tu jednak przepisu na schabowego.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi