W mojej prywatnej kuchni

Wpis

sobota, 21 grudnia 2013

Ciasto Kokosowo - cytrynowe

 

Niby zwykłe ciasto "na niedzielę", ale sprawdzi się też idealnie na święta.

 

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przepis tutaj.

 

Składniki na masę kokosowo-cytrynową:

300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
400 ml jogurtu nat.
½ litra śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
10- 12 łyżek cukru pudru

300 g wiórków zalać jogurtem na 30 minut  (u mnie stały dwie godziny).

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić i użyć je jak będą już tężeć, w 80 %, czyli jeszcze nie za gęsta, ale też nie za bardzo płynna.

Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórki, które ja również wymieszałam delikatnie mikserem. Masa jest gotowa do przełożenia. Jeśli jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się na biszkopt.
Ponadto:

100 g wiórków kokosowych do dekoracji
czekolada rozpuszczona do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:

Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Dolny blat można nasączyć wodą z cukrem i cytryną.

Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część masy z całości. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.

Pozostawić ciasto na parę godzin, by dobrze stężało.




Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
malwinarosa
Czas publikacji:
sobota, 21 grudnia 2013 17:07

Polecane wpisy

  • Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą

    Typowo świąteczne ciasteczka ze świeżą żurawiną, zamrażaną w wakacje z myślą o grudniu. :) Można zastąpić suszoną, jednak to nie będzie ten sam smak. Nie będę k

  • Pierniczki na choinkę

    W tym roku postanowiłam mieć choinkę udekorowaną w przeważającej części pierniczkami swojej produkcji. Pomysł potraktowałam ambicjonalnie, zawzięłam się i jest!

  • Tort czekoladowo - bananowy

    Tort rozpływający się w ustach, smakuje każdemu kto go spróbuje. Robiłam już trzy razy, na zdjęciach widzicie pierwszą wersję - urodzinową. Kolejne dwie w prost

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/23 02:43:37:

    Mniam, wygląda pysznie :) Spróbowałabym :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi