W mojej prywatnej kuchni

Wpis

piątek, 20 grudnia 2013

Trufle kakowo-rumowe i kartofelki marcepanowe

Dziś dwa przepisy na świąteczne łakocie. :)

TRUFLE KAKAOWO - RUMOWE
Składniki:

70g masła
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
35g kakao
250g herbatników
aromat rumowy
30ml rumu
30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek

Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Ostudzić.
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc).
Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.
Do ubitego jajka dodać masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.


Formować kulki z masy i część obtaczać w kokosie, a część w kakao.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

 

KARTOFELKI MARCEPANOWE:


Składniki:

masa marcepanowa przygotowana według poniższego przepisu (lub gotowa masa marcepanowa)
kakao

Przepis na masę marcepanową:
Składniki:

250g migdałów
250g cukru pudru
30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).

Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.


Z marcepana uformować małe kuleczki. (Kuleczki powinny mieć średnicą 1,5- 2cm).
Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. Najlepiej jest nabierać kakao na palec wskazujący i rozsmarowywać go na kuleczce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki (stąd też ich nazwa). W szybszym wariancie, można oczywiście nasypać kakao do miseczki i obtoczyć w nim kulki.
Kartofelki przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.


Przepis pochodzi ze strony domowewypieki.pl


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
malwinarosa
Czas publikacji:
piątek, 20 grudnia 2013 08:34

Polecane wpisy

  • Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą

    Typowo świąteczne ciasteczka ze świeżą żurawiną, zamrażaną w wakacje z myślą o grudniu. :) Można zastąpić suszoną, jednak to nie będzie ten sam smak. Nie będę k

  • Pierniczki na choinkę

    W tym roku postanowiłam mieć choinkę udekorowaną w przeważającej części pierniczkami swojej produkcji. Pomysł potraktowałam ambicjonalnie, zawzięłam się i jest!

  • Tort czekoladowo - bananowy

    Tort rozpływający się w ustach, smakuje każdemu kto go spróbuje. Robiłam już trzy razy, na zdjęciach widzicie pierwszą wersję - urodzinową. Kolejne dwie w prost

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/20 11:01:22:

    Szczególnie jestem ciekawa kakaowo - rumowych trufli, ponieważ kartofelki marcepanowe jadłam już :), ale wszystkie słodkości wyglądają przepysznie

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi