W mojej prywatnej kuchni

Wpis

sobota, 06 czerwca 2015

Chleb pełnoziarnisty bez wyrabiania

SDC13818

Choć ostatnio nieczęsto jem pieczywo, to ten chleb, szczególnie ciepły, jest moim faworytem. W ogóle nie jest pracochłonny, właściwie to "robi się sam". Przepis rozdałam po rodzinie i koleżankach i wiem, że w niejednym domu gości do dziś.

Wie nie pozostaje mi nic innego, jak go Wam polecić.

SDC13806

Chleb przed wyrośnięciem.

 

SDC13810

 

Chleb po wyrośnięciu.

 

Składniki:

0,5 kg mąki pełnoziarnistej Lubelli do wypieku chleba

1 opakowanie (8g) drożdży instant

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

0,5 l ciepłej (nie gorącej) wody

słonecznik, otręby itp.

 

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na grudkowatą masę, niezbyt dokładnie. Wystarczy, że mąka się połączy z wszystkimi składnikami.

Ciasto przelewamy do 30-centymetrowej keksówki. Posypujemy dodatkowym słonecznikiem i otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pieczemy w 200 st. około 40 minut.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
malwinarosa
Czas publikacji:
sobota, 06 czerwca 2015 21:11

Polecane wpisy

  • Szaszłyki drobiowe z piekarnika

    Obiad dla każdego kto nie umie gotować. Niesamowicie prosty i smaczny. Polecam!   Potrzebujemy; 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, ch

  • Makaron z musem truskawkowym

      Dziś ciąg dalszy truskawkowych przysmaków. Smak dzieciństwa i najszybszy obiad świata.   Dla 2 osób potrzebujemy: 0,5 kg truskawek makaron ewentualn

  • Koktajl truskawkowo - kokosowy

      Nadeszły letnie temperatury i sezon na truskawki, więc koktajle truskawkowe na sto sposobów czas zacząć! Dziś wersja z mlekiem kokosowym. Pycha!   P

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi