W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • wtorek, 09 czerwca 2015
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
  • sobota, 06 czerwca 2015
    • Chleb pełnoziarnisty bez wyrabiania

      SDC13818

      Choć ostatnio nieczęsto jem pieczywo, to ten chleb, szczególnie ciepły, jest moim faworytem. W ogóle nie jest pracochłonny, właściwie to "robi się sam". Przepis rozdałam po rodzinie i koleżankach i wiem, że w niejednym domu gości do dziś.

      Wie nie pozostaje mi nic innego, jak go Wam polecić.

      SDC13806

      Chleb przed wyrośnięciem.

       

      SDC13810

       

      Chleb po wyrośnięciu.

       

      Składniki:

      0,5 kg mąki pełnoziarnistej Lubelli do wypieku chleba

      1 opakowanie (8g) drożdży instant

      2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka cukru

      0,5 l ciepłej (nie gorącej) wody

      słonecznik, otręby itp.

       

      Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na grudkowatą masę, niezbyt dokładnie. Wystarczy, że mąka się połączy z wszystkimi składnikami.

      Ciasto przelewamy do 30-centymetrowej keksówki. Posypujemy dodatkowym słonecznikiem i otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pieczemy w 200 st. około 40 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 06 czerwca 2015 21:11
    • Leczo

       

      Danie obowiązkowe w sezonie letnim. Proste, szybkie i smaczne!

       

      Składniki:

      6-10 dojrzałych pomidorów

      1 cukinia

      3 papryki (kolory dowolne)

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      4 pętka kiełbasy np. śląskiej

      przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka, chili)

      olej do smażenia

       

      Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, pozbywamy się nasion, kroimy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy.

      Kiełbasę kroimy w talarki, podsmażamy na patelni.

      Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z kiełbasą.

      Warzywa dusimy w garnku około 0,5 godz. Przyprawiamy do smaku.

      Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Dusimy całość kolejne 15 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 06 czerwca 2015 20:22
  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą

       

      Typowo świąteczne ciasteczka ze świeżą żurawiną, zamrażaną w wakacje z myślą o grudniu. :)

      Można zastąpić suszoną, jednak to nie będzie ten sam smak.

      Nie będę kłamać, są po prostu idealne. Słodkie kawałeczki czekolady mlecznej z nutką pomarańczy i kwaskowata żurawina. Mniam, mniam. Właśnie się zajadam. :)

       

      Częstujcie się!

      Wszystkim, którzy zaglądają do Mojej prywatnej kuchni życzę ciepłego, rodzinnego czasu, spędzonego w świętym spokoju! :)


       

      Składniki na 30 sztuk:

      3/4 szklanki żurawiny (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać)

      1 szklanka płatków owsianych np. górskich

      1 jajko

      1 szklanka mąki tortowej

      1/2 łyżeczki sody

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta soli

      150 g masła lub margaryny

      2/3 szklanki cukru

      więcej niż 1/2 szklanki połamanej czekolady mlecznej (ja użyłam czekoladowego Mikołaja o smaku pomarańczy, nadał się idealnie)

       

      Mąkę, cynamon, sól i sodę wymieszać.

      Masło lekko podgrzać, ale ostrożnie. Nie chodzi o zupełne roztopienie, większość kawałków ma zostać w postaci stałej, a część pływać.

      Masło miksujemy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki i ponownie miksujemy.

      Na koniec dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać łyżką.

      Piekarnik nastawić na 180 st.

      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka nakładać na papier małą łyżeczką formując kółeczka. Ciasteczka należy układać w odstępach od siebie, bo podczas pieczenia rosną.

      Pieczemy w 180 st. na grzaniu góra-dół przez 15 minut. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia. Robimy to ostrożnie, ponieważ tuż po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po przestudzeniu tężeją.

      Przechowujemy do 7 dni w szczelnym pudełku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:53
  • sobota, 21 grudnia 2013
    • Prawdziwa czekolada do picia

      Jedyna słuszna :) Żadne tam czekoladopodobne proszki do zalania mlekiem.

      Rozgrzewająca i przesmaczna. Dla prawdziwych fanów słodkości.

       

      Na 3 kubki czekolady potrzebujemy:
      1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
      0,7 l mleka
      małą śmietankę 36% (opcjonalnie)

       

      Jeśli zdecydujesz się na czekoladę mleczną być może trzeba będzie dodać więcej mleka, bo napój wyjdzie naprawdę słodki. Ja wolę czekoladę gorzką, którą mogę ewentualnie dosłodzić.

      Śmietanka 36% nie jest konieczna, u mnie w formie mocno kalorycznej warstwy wierzchniej, którą uwielbiam. :)

      Przygotowanie:

      Mleko i połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku. Trzeba często mieszać, bo czekolada lubi się przypalać. Ubijamy śmietanę (bez dodawania cukru, ponieważ sam napój jest słodki). Można posypać startą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami itp. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prawdziwa czekolada do picia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 21:44
    • Ciasto Kokosowo - cytrynowe

       

      Niby zwykłe ciasto "na niedzielę", ale sprawdzi się też idealnie na święta.

       

      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przepis tutaj.

       

      Składniki na masę kokosowo-cytrynową:

      300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
      400 ml jogurtu nat.
      ½ litra śmietany kremówki 30 %
      2 galaretki cytrynowe
      10- 12 łyżek cukru pudru

      300 g wiórków zalać jogurtem na 30 minut  (u mnie stały dwie godziny).

      Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić i użyć je jak będą już tężeć, w 80 %, czyli jeszcze nie za gęsta, ale też nie za bardzo płynna.

      Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórki, które ja również wymieszałam delikatnie mikserem. Masa jest gotowa do przełożenia. Jeśli jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się na biszkopt.
      Ponadto:

      100 g wiórków kokosowych do dekoracji
      czekolada rozpuszczona do dekoracji (opcjonalnie)
      Wykonanie:

      Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Dolny blat można nasączyć wodą z cukrem i cytryną.

      Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część masy z całości. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.

      Pozostawić ciasto na parę godzin, by dobrze stężało.
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kokosowo - cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 17:07
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Trufle kakowo-rumowe i kartofelki marcepanowe

      Dziś dwa przepisy na świąteczne łakocie. :)

      TRUFLE KAKAOWO - RUMOWE
      Składniki:

      70g masła
      100g cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      1 jajko
      35g kakao
      250g herbatników
      aromat rumowy
      30ml rumu
      30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
      drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek

      Sposób przygotowania:

      Masło roztopić. Ostudzić.
      Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc).
      Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.
      Do ubitego jajka dodać masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
      

      Formować kulki z masy i część obtaczać w kokosie, a część w kakao.
      Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

       

      KARTOFELKI MARCEPANOWE:


      Składniki:

      masa marcepanowa przygotowana według poniższego przepisu (lub gotowa masa marcepanowa)
      kakao

      Przepis na masę marcepanową:
      Składniki:

      250g migdałów
      250g cukru pudru
      30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
      ½ łyżeczki aromatu migdałowego

      Sposób przygotowania:

      Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
      Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
      Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
      Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).

      Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
      Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
      Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.
      

      Z marcepana uformować małe kuleczki. (Kuleczki powinny mieć średnicą 1,5- 2cm).
      Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. Najlepiej jest nabierać kakao na palec wskazujący i rozsmarowywać go na kuleczce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki (stąd też ich nazwa). W szybszym wariancie, można oczywiście nasypać kakao do miseczki i obtoczyć w nim kulki.
      Kartofelki przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.


      Przepis pochodzi ze strony domowewypieki.pl
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle kakowo-rumowe i kartofelki marcepanowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 08:34

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi