W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą

       

      Typowo świąteczne ciasteczka ze świeżą żurawiną, zamrażaną w wakacje z myślą o grudniu. :)

      Można zastąpić suszoną, jednak to nie będzie ten sam smak.

      Nie będę kłamać, są po prostu idealne. Słodkie kawałeczki czekolady mlecznej z nutką pomarańczy i kwaskowata żurawina. Mniam, mniam. Właśnie się zajadam. :)

       

      Częstujcie się!

      Wszystkim, którzy zaglądają do Mojej prywatnej kuchni życzę ciepłego, rodzinnego czasu, spędzonego w świętym spokoju! :)


       

      Składniki na 30 sztuk:

      3/4 szklanki żurawiny (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać)

      1 szklanka płatków owsianych np. górskich

      1 jajko

      1 szklanka mąki tortowej

      1/2 łyżeczki sody

      1/2 łyżeczki cynamonu

      szczypta soli

      150 g masła lub margaryny

      2/3 szklanki cukru

      więcej niż 1/2 szklanki połamanej czekolady mlecznej (ja użyłam czekoladowego Mikołaja o smaku pomarańczy, nadał się idealnie)

       

      Mąkę, cynamon, sól i sodę wymieszać.

      Masło lekko podgrzać, ale ostrożnie. Nie chodzi o zupełne roztopienie, większość kawałków ma zostać w postaci stałej, a część pływać.

      Masło miksujemy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki i ponownie miksujemy.

      Na koniec dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać łyżką.

      Piekarnik nastawić na 180 st.

      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka nakładać na papier małą łyżeczką formując kółeczka. Ciasteczka należy układać w odstępach od siebie, bo podczas pieczenia rosną.

      Pieczemy w 180 st. na grzaniu góra-dół przez 15 minut. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę do ostudzenia. Robimy to ostrożnie, ponieważ tuż po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po przestudzeniu tężeją.

      Przechowujemy do 7 dni w szczelnym pudełku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka z żurawiną i czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 16:53
  • sobota, 21 grudnia 2013
    • Prawdziwa czekolada do picia

      Jedyna słuszna :) Żadne tam czekoladopodobne proszki do zalania mlekiem.

      Rozgrzewająca i przesmaczna. Dla prawdziwych fanów słodkości.

       

      Na 3 kubki czekolady potrzebujemy:
      1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
      0,7 l mleka
      małą śmietankę 36% (opcjonalnie)

       

      Jeśli zdecydujesz się na czekoladę mleczną być może trzeba będzie dodać więcej mleka, bo napój wyjdzie naprawdę słodki. Ja wolę czekoladę gorzką, którą mogę ewentualnie dosłodzić.

      Śmietanka 36% nie jest konieczna, u mnie w formie mocno kalorycznej warstwy wierzchniej, którą uwielbiam. :)

      Przygotowanie:

      Mleko i połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku. Trzeba często mieszać, bo czekolada lubi się przypalać. Ubijamy śmietanę (bez dodawania cukru, ponieważ sam napój jest słodki). Można posypać startą czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami itp. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Prawdziwa czekolada do picia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 21:44
    • Ciasto Kokosowo - cytrynowe

       

      Niby zwykłe ciasto "na niedzielę", ale sprawdzi się też idealnie na święta.

       

      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Przepis tutaj.

       

      Składniki na masę kokosowo-cytrynową:

      300 g wiórków kokosowych (tych grubszych)
      400 ml jogurtu nat.
      ½ litra śmietany kremówki 30 %
      2 galaretki cytrynowe
      10- 12 łyżek cukru pudru

      300 g wiórków zalać jogurtem na 30 minut  (u mnie stały dwie godziny).

      Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić i użyć je jak będą już tężeć, w 80 %, czyli jeszcze nie za gęsta, ale też nie za bardzo płynna.

      Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką, wszystko nadal miksować, na koniec dodać wiórki, które ja również wymieszałam delikatnie mikserem. Masa jest gotowa do przełożenia. Jeśli jest jeszcze lekko za rzadka chwilkę odczekać, zanim przełoży się na biszkopt.
      Ponadto:

      100 g wiórków kokosowych do dekoracji
      czekolada rozpuszczona do dekoracji (opcjonalnie)
      Wykonanie:

      Zimny biszkopt należy przekroić na pół, w tym, że ta dolna część placka może być grubsza od górnej. Dolny blat można nasączyć wodą z cukrem i cytryną.

      Na spód ciasta rozlewamy większą połowę masy kokosowo cytrynowej, zostawiając ok. ¼ część masy z całości. Przykrywamy kolejnym plackiem biszkoptowym, smarujemy górę, pozostawioną masą i posypujemy wiórkami.

      Pozostawić ciasto na parę godzin, by dobrze stężało.
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kokosowo - cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 21 grudnia 2013 17:07
  • piątek, 20 grudnia 2013
    • Trufle kakowo-rumowe i kartofelki marcepanowe

      Dziś dwa przepisy na świąteczne łakocie. :)

      TRUFLE KAKAOWO - RUMOWE
      Składniki:

      70g masła
      100g cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      1 jajko
      35g kakao
      250g herbatników
      aromat rumowy
      30ml rumu
      30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
      drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek

      Sposób przygotowania:

      Masło roztopić. Ostudzić.
      Herbatniki pokruszyć bardzo drobno. (Można w tym celu włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka je potłuc).
      Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę.
      Do ubitego jajka dodać masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagnieść na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
      

      Formować kulki z masy i część obtaczać w kokosie, a część w kakao.
      Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

       

      KARTOFELKI MARCEPANOWE:


      Składniki:

      masa marcepanowa przygotowana według poniższego przepisu (lub gotowa masa marcepanowa)
      kakao

      Przepis na masę marcepanową:
      Składniki:

      250g migdałów
      250g cukru pudru
      30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
      ½ łyżeczki aromatu migdałowego

      Sposób przygotowania:

      Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
      Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
      Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
      Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).

      Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
      Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
      Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.
      

      Z marcepana uformować małe kuleczki. (Kuleczki powinny mieć średnicą 1,5- 2cm).
      Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. Najlepiej jest nabierać kakao na palec wskazujący i rozsmarowywać go na kuleczce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki (stąd też ich nazwa). W szybszym wariancie, można oczywiście nasypać kakao do miseczki i obtoczyć w nim kulki.
      Kartofelki przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.


      Przepis pochodzi ze strony domowewypieki.pl
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle kakowo-rumowe i kartofelki marcepanowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 20 grudnia 2013 08:34
  • środa, 18 grudnia 2013
  • wtorek, 17 grudnia 2013
    • Pierniczki na choinkę

       

      W tym roku postanowiłam mieć choinkę udekorowaną w przeważającej części pierniczkami swojej produkcji.

      Pomysł potraktowałam ambicjonalnie, zawzięłam się i jest!

      Zaopatrzyłam się w nowe, przepiękne kształty foremek, piekłam trzy dni, dekorowałam lukrem kolejne trzy. Ale poświęcony czas się opłacił. Jeszcze nigdy nie miałam tak cudnej choinki. :)

       

      Pierniczki pieczone z tego przepisu.


      Lukier:

      2 białka,

      kilka kropelek soku z cytryny

      450 g cukru pudru

       

      Wszystko zmiksować.

      Dekorowałam zwykłym woreczkiem cukierniczym z obciętym koniuszkiem. Niewykorzystany lukier dokładnie obwijałam folią spożywczą, zostawiałam na stole w kuchni w temperaturze pokojowej i był idealny również przez kolejne dwa dni.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 grudnia 2013 20:40
  • sobota, 14 grudnia 2013
    • Tort czekoladowo - bananowy

       

      Tort rozpływający się w ustach, smakuje każdemu kto go spróbuje. Robiłam już trzy razy, na zdjęciach widzicie pierwszą wersję - urodzinową. Kolejne dwie w prostokątnej blaszce. Wyszedł równie piękny. Polecam wszystkim i na co dzień, i od święta. Jest naprawdę pyszny, musicie wierzyć mi na słowo. Będzie się idealnie nadawał na nadchodzące święta:)

      Zdjęcia jak widać są fachowca. Polecam wszystkim najlepszego fotografa - Łukasza Harunia.


      Składniki na 26-centymetrową tortownicę lub standardową dużą prostokątną blaszkę:

      ciasto czekoladowe upieczone z podwójnej porcji składników z tego przepisu (pomijamy roztopioną czekoladę do dekoracji)

      600 ml śmietany 36-procentowej (można też zrobić wersję na bogato: 400 ml śmietany 36% i 250 ml serka mascarpone)

      3 łyżki cukru pudru

      4 fixy do śmietany

      1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (starkowana na małych oczkach)

      3-4 banany

      1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

      dowolne dekoracje wierzchu tortu (u mnie róże z bitej śmietany, pralinki i dekorki z gorzkiej czekolady)

      Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu, podwajając liczbę składników. Ostudzone ciasto przekrajamy na trzy blaty (jeśli robimy w tortownicy) lub na dwa (jeśli robimy w prostokątnej blaszce).

      Ciasto samo w sobie jest wilgotne, więc nie trzeba go dodatkowo nasączać, ale oczywiście można.

      Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami. banany kroimy w talarki.

      Blaty przekładamy w kolejności: dżem, banany, bita śmietana (zostawiamy trochę do dekoracji)

      Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie smarujemy potarkowaną czekoladą. Dekoracje dobieramy według upodobań.


       

      Smacznego!

       

      Wigilia 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 14 grudnia 2013 21:25
  • środa, 11 grudnia 2013
    • Tiramisu

       

      Ostatnio często na naszym stole gościło tiramisu (lekko zmodyfikowane, bo bez jajek, za to z orzeszkami). Jednak znikało tak szybko, że nie można było mu zrobić zdjęcia. Te ponizej niestety przy sztucznym oświetleniu, ale coś tam widać. :)

       

      Składniki:

      250 ml serka mascarpone

      300 ml śmietanki 30- lub 36-procentowej

      2 fixy do śmietany lub 1 sucha Śnieżka

      2 łyżki cukru pudru

      około 12 – 15 okrągłych biszkoptów

      1 mała filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej

      1 mały kieliszek Amaretto

      orzeszki i mielona czekolada (lub kakao) do posypania

       

      Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy Amaretto, studzimy.

      Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i ponownie krótko ubijamy mikserem.

       

      Biszkopty maczamy krótko w kawie układamy w pucharkach warstwami: biszkopt, śmietana z mascarpone aż do samego wierzchu. Śmietanę, która jest na wierzchu warto wycisnąć przez szprycę, będzie to ładnie wyglądało. Ierzch posypujemy mieloną czekoladą lub kakao i orzeszkami.

      Pucharki wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

      Gotowe!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 11 grudnia 2013 20:44

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi