W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • Kurczak pieczony z ziemniaczkami

      Danie może i banalne, ale ma mnóstwo zalet:

      -wyjdzie każdemu,

      - wszystkim smakuje,

      - pracy przy tym tyle, co nic,

      - obiad gotowy w mniej niż godzinę,

      - do mycia tylko 2 naczynia, a nawet jedno lub nic :) ,

      - składniki znajdziesz w prawie każdym polskim domu, a już w każdym polskim markecie, to na pewno ;)

       

      Potrzebujemy tylko:

      udek kurczaka,

      ziemniaków,

      odrobinę oleju,

      przypraw (u mnie zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek lub gotowa przyprawa do ziemniaków i do kurczaka).

       

      Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego lub do worka do pieczenia.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części/talarki. Przyprawiamy ulubioną przyprawą, polewamy odrobiną oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub jw. do worka.

      Pieczemy wszystko 50 - 60 minut w 180 - 200 stopniach.

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak pieczony z ziemniaczkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 18:26
  • poniedziałek, 29 kwietnia 2013
    • Tropikalne galaretki WINIARY

      Dzisiejszy dzień już miał się okazać zwykłym, pochmurnym poniedziałkiem, a tu taka niespodzianka. Dzwonek do drzwi, otwieram, kurier... Hmm... czy ja znowu coś zamówiłam w Internecie? Nie, chyba nie... Przesyłka na moje nazwisko... Co to może być? Zupełnie zapomniałam, że jakiś czas temu zgłosiłam się do akcji. Ale nie było odzewu, więc myślałam, ze się nie udało, a jednak!  :))

       

       

      Dziękuję.  Dzięki serwisowi durszlak.pl i WINIARY udało mi się zdobyć (jako jednej ze stu osób:) nowe smaki galaretek:

      Blue Curacao

      Mojito

      Pina Colada

      Pink Margarita

       

      Dziś poczułam się jak prawdziwa kulinarna blogerka ;) Już nawet paczki dostaję z produktami ;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 kwietnia 2013 18:08
    • Rurki z kremem

       

      Deser może i trochę pracochłonny, ale efekt końcowy rekompensuje wszystko... Mniam!

       

       

      Składniki na ciasto (około 20 rurek):

      200g mąki pszennej
      100g kwaśnej śmietany
      100g masła
      szczypta soli

      Składniki na krem:

      1 szklanka mleka
      1/4 szklanki cukru
      35g masła
      1 czubata łyżka mąki pszennej
      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      1 duże jajko

       

       

       

      Rurki

      Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

      Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

       


      Krem
       Zagotować część mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

       

      Rurki można nabijać także bitą śmietaną.
      Jak dla mnie wtedy są nawet smaczniejsze.

      Smacznego! :)

      Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Rurki z kremem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 kwietnia 2013 16:26
  • środa, 24 kwietnia 2013
    • Serduszkowo :)

      Ciasto na specjalne okazje dla specjalnych osób :)

       

      W weekend moi dziadkowie obchodzili 60 rocznicę ślubu (!) Specjalnej imprezy nie było, bo tańce już niekoniecznie dla nich. Jednak nieoczekiwanie i znienacka pojawił się pomysł, żeby jednak zrobić mikroimprezę. I tak powstało na szybko serduszkowe ciasto. :) Buziaki dla Dziadków :*

       

      Pieczemy dwa jednakowe ciasta, różnica polega tylko na tym, że do jednego dodajemy czerwony barwnik.

       

       

      Składniki na 1 ciasto:

      250 g mąki tortowej,

      200 g cukru (u mnie 180),

      3 jajka,

      120 ml wody (przy czerwonym cieście do wody dodajemy czerwony barwnik w proszku),

      120 ml oleju,

      1 łyżeczka cukru waniliowego,

      2 łyżeczki proszku do pieczenia.

       

       

      Najpierw robimy ciasto czerwone.

      1. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę.

      2. Dodajemy wodę z barwnikiem, olej, mąkę i proszek. Miksujemy.

      3. Do wyłożonej papierem formy wlewamy ciasto i pieczemy w 180 st przez 40 minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka).

      4. Kiedy ciasto ostygnie kroimy je na kromki. Z każdej kromki wycinamy foremką serduszko.

       


       

      Teraz jest czas na przygotowanie masy do ciasta białego. Postępuj tak samo jak w punktach 1 - 3 z pominięciem barwnika.

       

      5.  W blaszce wyłożonej papierem (polecam przypiąć go do blaszki klamerkami do papieru lub do bielizny), układamy nasze serduszka jedno obok drugiego, aby nie było między nimi przerw (wcale nie jest to takie łatwe, żeby równo stały). Dookoła wylewamy białe ciasto. Łatwiej to robić kiedy białe ciasto będziemy wyciskać przez rękaw cukierniczy lub szprycę.

      6. Pieczemy w 180 st. około 30 - 40 minut.

      Gotowe :)

      Dziadkom smakowało, a serduszkiem się wzruszyli :) I oto chodziło! :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Serduszkowo :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 20:05
    • Schab ze śliwkami pieczony w winie

      Schab powstał ot tak, bez specjalnej okazji. Był to raczej wynik porządków w zamrażarce (znalazłam schab), lodówce (znalazłam wino) i szafce z przyprawami (znalazłam śliwki).

       

      Tak naprawdę wiedziałam, że mam te wszystkie składniki, ale jakoś się ociągałam. :)

       

       

      Potrzebujemy:

      około 1 kg schabu bez kości,

      4 - 7 śliwek suszonych,

      1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

      (u mnie Castellani Poggio Al Casone),

      2 łyżki majeranku,

      4 listki laurowe,

      kilka ziarenek ziela angielskiego,

      kilka ziarenek pieprzu czarnego,

      sól (może być do zmiękczania mięsa),

      3 ząbki czosnku.

       

       

      1. Schab nacieramy wszystkimi przyprawami, układamy w przykrytym naczyniu (najlepiej już w tym, w którym będzie pieczony) na kilka dobrych godzin do lodówki. Jako że ja się ociągałam, u mnie leżał jakieś 26 godz. :) Chyba nawet dobrze na tym wyszedł...

      2. Tuż przed pieczeniem zalewamy winem.

      3. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy godzinę. Co jakiś czas zaglądamy i polewamy wierzch schabu winem.

       

      Niestety zdjęcia po upieczeniu nie mam, schab nie miał czasu na sesję fotograficzną. :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 24 kwietnia 2013 19:23
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Cupcake z owocami leśnymi i jagodową bitą śmietaną

      Ostatnio trafiłam na bardzo fajną mieszankę mrożonych owoców leśnych. Do tego wszystkiego w końcu wyjrzało słońce i zachciało mi się czegoś słodko - wiosenno - letniego. Oto efekt końcowy. :)

       

       

      Na 12 sztuk potrzebujemy:

      - 200 g owoców,

      - 200 g jogurtu naturalnego,

      - 120 g masła (koniecznie miękkiego),

      - 120 g cukru,

      - 1 jajko,

      - 250 g mąki,

      - 1 łyżka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców,

      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

      - 0,5 łyżeczki sody,

      - szczypta soli,

      - 2 łyżeczki cukru waniliowego.

       

       

       

      1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

      2. Dodajemy jajko i jogurt. Miksujemy.

      3. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.

      4. Suche składniki dodajemy do mokrych. Mieszamy mikserem do połączenia składników (nie za długo).

      5. Połowę owoców obtaczamy w mące ziemniaczanej i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką.

      6. Ciasto przekładamy do foremek. Na wierzchu układamy pozostałe owoce.

      7. Pieczemy w 170 st. 25 - 30 minut.

       

       

      Bita śmietana:

      - 350 ml śmietany 36 %,

      - 2 łyżki cukru pudru,

       - 2 śmietanfixy,

      - szczypta barwnika spożywczego fioletowego (ja miałam w proszku),

      - szczypta aromatu spożywczego jagodowego (również w proszku).

       

      1. Śmietanę przelewamy do miski. Dodajemy wykałaczką odrobinę barwnika (wskazana jest oszczędność i ostrożność. Oszczędność, bo barwnik jest bardzo wydajny, ostrożność, bo może nam pofarbować ręce). Mieszamy. Jeśli kolor wydaje nam się za blady, dodajemy jeszcze.

      2. Dodajemy resztę składników i mieszamy na sztywną masę.

       

       

      Ciastka dekorujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu!

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Cupcake z owocami leśnymi i jagodową bitą śmietaną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 13:57
  • środa, 17 kwietnia 2013
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
    • Zupa serowa błyskawiczna

      Zupa była wynikiem braku pomysłu na trzy serki topione, które kilka dni leżały w lodówce oraz paluszki chlebowe, które kupiłam kiedyś i zupełnie o nich zapomniałam. Dokupiłam por i wyszła bardzo smaczna i lekka zupa serowa.


      Potrzebujemy:

      - 3 serki topione o smaku np. naturalnym, kremowym, śmietankowym, gouda itp.,

      - 1 por (biała część),

      - 1 marchewka,

      - 2 łyżki śmietany 12 - lub 18 - procentowej,

      - sól i pieprz

      - papryka czerwona słodka,

      - 1,5 litry wody + 0,5 szklanki,

      - 2 kostki rosołowe,

      - 2 łyżki mąki.

       

      1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe.

      2. Dodać pokrojony w krążki por i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce o grubych oczkach.

      3. Po około 15 minutach dodać rozdrobnione serki. Gotować do roztopienia serków, często mieszając.

      4. Po kilku minutach przelać wszystko do blendera i zmiksować na gładką masę.

      5. W słoiku w roli szejkera rozrobić śmietanę z mąką i połową szklanki wody. Wlać miksturę do zupy.

      6. Doprawić przyprawami do smaku. Podawać z paluszkami chlebowymi lub grzankami np. z masełkiem czosnkowym. Posypać natką pietruszki.

      Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 kwietnia 2013 21:24
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Tort truskawkowy z bitą śmietaną, o którym było wczoraj

       

      Tort nie jest trudny, jedynie obłożenie bitą śmietaną wymaga lekkiej wprawy, której ja nie posiadam do końca. Podobno był smaczny. :)

       

      Przepis na biszkopt znajdziecie niżej.

       

      Biszkopt po przekrojeniu na 3 blaty należy dosyć mocno nasączyć przegotowaną wodą z cukrem.

       

      Przekładamy musem truskawkowym. Obkładamy bitą śmietaną, dekorujemy według uznania. :)

       

      Przepis na mus truskawkowy:

      - 0,5 kg mrożonych truskawek,

      - 2 galaretki truskawkowe,

      - ewentualnie 2 łyżki cukru (dla łakomczuchów).

       

      1. Zmrożone truskawki wrzucamy do blendera na funkcji kruszenia lodu.

      2. 2 galaretki truskawkowe rozrabiamy w 0,4 l gorącej wody (słodzimy, jeśli ktoś wybierze opcję z cukrem).

      3. Rozrobione gorące galaretki wlewamy do naszych zmielonych truskawek. Mieszamy łyżką i odstawiamy do lodówki.

      4. Gdy mus jest tężejący wykładamy na biszkopt.

       

      Przepis na bitą śmietanę:

      - 500 - 600 ml śmietany 36%,

      - 2 śmietanfixy,

      - 2 łyżki cukru pudru.

       

      Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietanfixy.

       

      A oto co mój kot robił w trakcie pieczenia tortu. :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tort truskawkowy z bitą śmietaną, o którym było wczoraj”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 17:27
    • Biszkopt rzucany, który nie zawodzi

      Przepis znalazłam kiedyś na stronie mojewypieki.com. Wcześniej już coś słyszałam o "rzucanym" biszkopcie, ale miałam obiekcje, żeby się na nim mścić. Niepotrzebnie! Upuszczając blaszkę z ciastem pęcherzyki powietrza, które się w nim zgromadziły, wychodzą na zewnątrz szybko i za jednym zamachem, dzięki temu biszkopt nie ma czasu opaść.  I co najważniejsze ciacho wychodzi wysokie aż po same brzegi tortownicy. Polecam!

       

      Oto przepis :)

      Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:

      -5  jajek,

      - 3/4 szklanki cukru,

      - 3/4 szklanki mąki pszennej,

      - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

       

      

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mikserem na wolnych obrotach. 

      Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm (ja piekłam w 22) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub stół.  Całkowicie wystudzić.

      Boki oddzielamy od blaszki nożem dopiero po całkowitym ostudzeniu!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 17:04

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi