W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • piątek, 31 maja 2013
  • czwartek, 30 maja 2013
  • niedziela, 26 maja 2013
    • Tort z różami dla Mamy

       

      Tort dla mojej kochanej Mamy z okazji Jej święta :)

       

      Złożony z 4 blatów biszkoptowych o średnicy 18 cm, przełożony masą budyniowo - galaretkową z truskawkami w środku. Bardzo smaczny. :)

       

      Potrzebujemy:

      4 blaty biszkoptowe (klik),

      masę budyniowo - galaretkową (klik).

       

      Do dekoracji:

      700 ml śmietanki 36 %,

      3 łyżki cukru pudru,

      4 śmietanfixy,

      odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego (u mnie w proszku),

      rękaw cukierniczy,

      tylka Wilton nr 1M (otwarta gwiazdka).

       

      Poncz do nasączenia biszkoptu:

      sok z połówki cytryny,

      300 ml wody,

      3 łyżeczki cukru.

       

      (Chciałam, aby biszkopty były równe, a jednocześnie nie miałam ochoty bawić się w krojenie, więc przygotowaną masę biszkoptową zważyłam, podzieliłam na 4 równe części i piekłam każdą osobno.  Przy wyjmowaniu z formy nie czekałam aż ostygnie, wyjmowałam biszkopt od razu po upieczeniu, jeszcze gorący. Tort po przełożeniu masą wyszedł naprawdę wysoki, wystawał połowę nad tortownicę.)

       

       

      Każdy biszkopt wylewamy do tortownicy 18 - centymetrowej, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. 15 minut.

      Upieczone i zimne biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy masą budyniowo - galaretkową, do której dodajemy sporo truskawek.



      Tort wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

       

      Przygotowujemy bitą śmietanę do dekoracji.

      Śmietanę i odrobinę barwnika (naprawdę odrobinę, najlepiej dozować wykałaczką) przekładamy do miski. Mieszamy mikserem aż śmietana lekko się zetnie, dodajemy śmietanfixy i cukier puder. Mieszamy na średnich obrotach do uzyskania sztywnej bitej śmietany (około 2 - 3 minuty).

       

      Tort smarujemy z wierzchu i po bokach naszą różową bitą śmietaną (cienko, nie musi być idealnie równo, bo i tak zakryją to róże). Polecam maczać to, czym smarujemy tort w wodzie, wtedy bita śmietana będzie ładnie odchodziła.

       

      Napełniamy worek lub rękaw cukierniczy bitą śmietaną i zaczynamy zabawę w róże.

      Obieramy sobie punkt środka róży, wyciskamy troszeczkę śmietany i kolistym ruchem na zewnątrz zataczamy okręgi (tłumaczenie nic nie da, lepiej zerknąć tu, od 1,30 min. Dekorujemy tort od dołu do góry. Na końcu pokrywamy wierzch toru.

      Tort przed podaniem chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce.

       

       

      Gotowe :)

       

      Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z różami dla Mamy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 maja 2013 20:57
    • Masa budyniowo - galaretkowa do tortów

      

      Masa bardzo, bardzo dobra. Znaleziona kiedyś w Internecie, niestety już nie pamiętam gdzie. Korzystam z niej od dawna, bo oprócz tego, że jest smaczna, to dobrze "skleja" tort i można tworzyć różne smaki, w zależności od tego jaki budyń i galaretkę dodamy. Do środka można też włożyć najprzeróżniejsze owoce.

       

      Przepis jednak zmieniłam, ponieważ jak dla mnie krem był trochę za słodki i za bardzo maślany. Podaję więc "moje" składniki, w wersji malinowo - truskawkowej (chociaż klasyczna - śmietankowa - jest równie pyszna, :) a niedługo mam zamiar zrobić wersję śmietankowo - pomarańczową).

       

      Masę wykorzystałam ostatnio do tortu z okazji Dnia Mamy (do przełożenia czterech blatów biszkoptowych o średnicy 18 cm i jeszcze trochę jej zostało, więc spokojnie starczy do 22 - centymetrowej tortownicy lub do przełożenia 3 blatów 26 - centymetrowych).

       

      Potrzebujemy:

      500  ml mleka,
      1/3 szklanki cukru,
      1 cukier waniliowy,
      2 żółtka,
      1 całe jajko,
      1 budyń malinowy (lub każdy inny),
      1 łyżka mąki pszennej, 
      1 łyżka mąki ziemniaczanej,
      1 galaretka truskawkowa (lub inna),
      170 g miękkiego masła.

       

      Pół szklanki mleka odlewamy i rozrabiamy w nim mikserem budyń, dwie mąki, jajko i żółtka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zaczyna wrzeć, wlewamy do niego naszą wcześniej rozrobioną masę. Mieszamy i gotujemy, aż pojawią się pękające pęcherzyki.
      Garnek zestawiamy z kuchenki i do gorącej masy dodajemy suchą galaretkę i masło. Mieszamy dokładnie mikserem (radzę to robic ostrożnie, bo budyń lubi chlapać po wszystkim co spotka na swojej drodze; dobrze jest się zabezpieczyć ściereczką, albo wstawić garnek do pustego zlewu, który zawsze jest łatwiej umyć niż ubranie, ściany i stół :) ).
      Na wierzch masy kładziemy kawałek folii spożywczej, aby nie powstał kożuch.
      Masę studzimy, nie wolno przekładać biszkoptów choć odrobinę ciepłą masą.
      Ja wstawiłam garnek z masą na noc do lodówki. Rano tylko zamieszałam mikserem.
      Do zimnej masy można dodać np. kawałki truskawek.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 maja 2013 20:22
  • sobota, 25 maja 2013
    • Kompot rabarbarowo - jabłkowo - miętowy ze stewią

       

       

      Bardzo smaczny orzeźwiający i zdrowy kompot. Słodki, mimo kwaśnego rabarbaru, i to  bez cukru. :)

      A wszystko dzięki małej zielonej roślince z mojego balkonu...

      Mowa o stewii, naturalnym słodziku roślinnym, słodszym od cukru do 250 razy. Ma zero kalorii, mogą jej bezpiecznie używać diabetycy oraz osoby chore na fenyloketonurię. Wytrzymuje temperaturę powyżej 200 stopni Celsjusza, jest nietoksyczna i w pełni naturalna.

      Dużo zalet, prawda?

       

      Ja się dorobiłam stewii zupełnie niechcący. Wybrałam się do ogrodnika po miętę, oregano i tymianek do mojego  balkonowego minizielnika. Pan namówił mnie (na szczęście) na tę roślinkę i już wiem, że często będzie gościć w kuchni.

      Jeśli ktoś się zastanawia czy zaopatrzyć się w tę roślinkę, POLECAM! :)

       

       

      Na 2 litry kompotu potrzebujemy:

      5 - 6 lasek rabarbaru,

      1 - 2 jabłka,

      garść świeżej mięty + kilka listków do dekoracji,

      5 - 6 listków stewii,

      2 litry wody (najlepiej mineralnej).

       

      Rabarbar i jabłka myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy stewię i miętę. Gotujemy około 45 minut. Przelewamy przez sitko do dzbanka. Chłodzimy, podajemy ze świeżymi listkami mięty. 

       

       

      Akcja rabarbar - IV edycja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot rabarbarowo - jabłkowo - miętowy ze stewią”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 25 maja 2013 22:12
    • Schabowy w chrzanie i musztardzie

       

      Bardzo prosty sposób na ożywienie nudnego schabowego, efekt jest bardzo smakowity. Taki schabowy zagościł u nas na dobre. Polecam.

       

      Potrzebujemy:

      tyle plastrów schabu, ile zdołamy zjeść :),

      musztarda (nasz ulubiony rodzaj),

      chrzan w słoiczku (np. śmietankowy),

      sól i pieprz.

       

      Plastry schabu myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony.

      Dno dosyć głębokiej miski smarujemy musztardą, układamy jeden plaster schabu, wierzch smarujemy chrzanem. I tak postępujemy na zmianę aż wykorzystamy całe mięso.

      Miskę z mięsem przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki, aby schab przeszedł aromatem musztardy i chrzanu. (Ja przygotowuję mięso wieczorem i wstawiam do lodówki, gdzie czeka na mnie aż do obiadu kolejnego dnia).

       

      Schabowe smażymy na patelni na złoty kolor z dwu stron.

       

      PS Przepis na smakowite ziemniaczki ze zdjęcia znajdziesz tu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Schabowy w chrzanie i musztardzie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 25 maja 2013 15:45
  • czwartek, 23 maja 2013
    • Marynata do karkówki z grilla

       

      Karkówka przygotowana w tej marynacie i upieczona na grillu wychodzi przepysznie. Mięsko jest kruche i delikatne.

      Szczerze polecam na zbliżający się weekend. :) Ja wypróbowałam karkówkę z tej marynaty w zeszła niedzielę i wiem, że sezon grillowy już się bez niej nie obędzie. :)

       

      Składniki na 4 - 5 plastrów karkówki:
      12 łyżek oliwy z oliwek,
      5 ząbków czosnku polskiego,
      1 średnia cebula,
      1 łyżka ziół prowansalskich,
      1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku),
      3 ziarenka jałowca,
      pieprz świeżo mielony + 3 kulki pieprzu,
      1 łyżka przyprawy typu Vegeta.

       

      Oliwę z oliwek wlać do miski, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegetę i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca również rozgnieść.
      Karkówkę rozbić nieco ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na noc w lodówce w naczyniu przykrytym folią aluminiową.

       

      PS Tak się zastanawiam - czy tylko u mnie w domu na folię aluminiową mówi się"złotko"?  :) 

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 maja 2013 20:55
  • środa, 22 maja 2013
    • Sernikowa tarta z karmelizowanym rabarbarem na migdałowym spodzie

       

      Tarta jest obłędnie pyszna, najlepsza jeszcze ciepła.

      Przepis znalazłam na przecudnej stronie Eweliny.

      Jednak lekko go zmieniłam.

       

      Na dużą tartę potrzebujemy:

      Ciasto
      4 żółtka,
      100g cukru,
      50g miękkiego masła,
      50g pokruszonych płatków migdałowych,
      170g maki tortowej,
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

      Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

      Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa zbieleje. Dodajemy masło i migdały. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie szkodzi. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

      Ciastem wylepiamy dno i boki formy do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia z wysypaną fasolą jako obciążnikiem.

      Pieczemy w 180 st. 10 minut (grzanie góra - dół, na środkowym poziomie).

       

      Ser:
      250g mascarpone,
      125 g serka kanapkowego naturalnego, 
      50 g cukru,
      2 łyżki cukru pudru,
      szczypta soli,
      2 jajka (osobno żółtka, osobno białka),
      20g budyniu śmietankowego (1/2 opakowania).

      Ubijamy żółtka z cukrem w jednej misce, w drugiej białka z 2 łyżkami cukru pudru i odrobiną soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo pianę białkową. Delikatnie mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

      W misce, która zostanie pusta, miksujemy mascarpone z serkiem kanapkowym. Do masy serowej delikatnie dodajemy masę jajeczną i dosypujemy  budyń.

      Masę serową wylewamy na wcześniej upieczone ciasto.


      Karmelizowany rabarbar
      250-300g rabarbaru,
      2 łyżki cukru,
      30g masła.

      Rabarbar myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki różnej długości.


      Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy laski rabarbaru i dodajemy cukier. Smażymy 6
      min, aż rabarbar delikatnie zmięknie. Od razu wyjmujemy go i układamy koliście
      na tarcie.


      Tartę wstawiamy do wciąż nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 20 min. Zostawiamy tartę w uchylonym piekarniku na kolejne 20 minut. 

       

        

       Akcja rabarbar - IV edycja

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikowa tarta z karmelizowanym rabarbarem na migdałowym spodzie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 22 maja 2013 20:12
  • wtorek, 21 maja 2013
  • poniedziałek, 20 maja 2013

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi