W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • wtorek, 09 czerwca 2015
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
  • sobota, 06 czerwca 2015
    • Chleb pełnoziarnisty bez wyrabiania

      SDC13818

      Choć ostatnio nieczęsto jem pieczywo, to ten chleb, szczególnie ciepły, jest moim faworytem. W ogóle nie jest pracochłonny, właściwie to "robi się sam". Przepis rozdałam po rodzinie i koleżankach i wiem, że w niejednym domu gości do dziś.

      Wie nie pozostaje mi nic innego, jak go Wam polecić.

      SDC13806

      Chleb przed wyrośnięciem.

       

      SDC13810

       

      Chleb po wyrośnięciu.

       

      Składniki:

      0,5 kg mąki pełnoziarnistej Lubelli do wypieku chleba

      1 opakowanie (8g) drożdży instant

      2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka cukru

      0,5 l ciepłej (nie gorącej) wody

      słonecznik, otręby itp.

       

      Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na grudkowatą masę, niezbyt dokładnie. Wystarczy, że mąka się połączy z wszystkimi składnikami.

      Ciasto przelewamy do 30-centymetrowej keksówki. Posypujemy dodatkowym słonecznikiem i otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pieczemy w 200 st. około 40 minut.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 06 czerwca 2015 21:11
    • Leczo

       

      Danie obowiązkowe w sezonie letnim. Proste, szybkie i smaczne!

       

      Składniki:

      6-10 dojrzałych pomidorów

      1 cukinia

      3 papryki (kolory dowolne)

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      4 pętka kiełbasy np. śląskiej

      przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka, chili)

      olej do smażenia

       

      Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, pozbywamy się nasion, kroimy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy.

      Kiełbasę kroimy w talarki, podsmażamy na patelni.

      Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z kiełbasą.

      Warzywa dusimy w garnku około 0,5 godz. Przyprawiamy do smaku.

      Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Dusimy całość kolejne 15 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 06 czerwca 2015 20:22

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi