W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • poniedziałek, 30 września 2013
    • Masa jabłkowa do szarlotki

       

      Pyszna masa jabłkowa pachnąca cynamonem. Najlepsza do szarlotek, jabłeczników czy bułeczek drożdżowych.

      Składniki:

      2 kg jabłek (najlepsza będzie reneta lub inne twarde i kwaskowate jabłka)

      3/4 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od naszych upodobań)

      1 płaska łyżeczka cynamonu

      szczypta gałki muszkatołowej

      szczypta goździków mielonych

      szczypta kardamonu

      pół szklanki wina białego lub wody (ilość można zmienić w zależności od soczystości jabłek)

      sok z połowy cytryny

       

      Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, podlać winem/wodą i sokiem z cytryny, wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć, często mieszając,  do momentu uzyskania konsystencji, która nam odpowiada (u mnie jest to około pół godziny).

       

      Gotową masę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i mieć pyszne zapasy na zimę. :)


      Jabłko z cynamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Masa jabłkowa do szarlotki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 21:15
  • niedziela, 29 września 2013
  • wtorek, 24 września 2013
    • Najlepsze ciasto dyniowe

       

      Mam za sobą już kilka dyniowych wypieków. Pokombinowałam i wyszło ciasto idealne, jak dla mnie oczywiście. Mniam! :)

       

      Składniki:
      Ciasto:

      2 jajka

      1/2 szklanki cukru
      150 ml oleju roślinnego
      200 g puree dyniowego lub startej na tarce surowej dyni
      50 g pokruszonych orzechów włoskich
      2 – 3 łyżki skórki pomarańczowej
      1 brzoskwinia z puszki
      2 łyżeczki cukru waniliowego (lub 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)
      200 g mąki pszennej
      1 łyżeczka sody
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      opcjonalnie 2-3 łyżki masy krówkowej

      Masa
      120 g serka kanapkowego
      250 g serka mascarpone
      50 g masła, miękkiego
      1/2 szklanki cukru pudru

      Przepis na małą formę np. kwadratowa 21 x 21 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm.


      Przygotowanie:

      Serki utrzeć razem z masłem przez około 5 - 7 minut aż masa będzie puszysta. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

      Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

      Jajka ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukry cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej.

      Do powstałej masy dodać puree dyniowe lub startą surową dynię, orzechy, skórkę pomarańczową i brzoskwinię. Delikatnie wymieszać łyżką.

      Dodać mąkę z proszkiem, sodą oraz solą i delikatnie wymieszać łyżką.

      Masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut (aż wetknięty patyczek będzie suchy).

      Ostudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą (3/4 ilości). Wierzch ciasta posmarować resztą masy. Dodatkowo można zrobić kleksy ciepłą (podgrzaną w mikrofalówce) masą krówkową. Za pomocą wykałaczki zrobić zawijaski z krówki.


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciasto dyniowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 września 2013 20:37
  • niedziela, 22 września 2013
    • Domowy cukier waniliowy

      To chyba obowiązkowy punkt programu na blogach kulinarnych. Nic na to nie poradzę, więc i ja dodaję przepis.

      Ameryki nie odkryję jak powiem, że domowy cukier waniliowy jest:

      po pierwsze kilkakrotnie tańszy,

      po drugie stokroć smaczniejszy od tych ze sklepu,

      po trzecie ma tysiąc zastosowań. :)

      Więc jeśli ktoś jeszcze się zastanawia czy warto, podpowiem: do dzieła! :)

       

      Potrzebujemy:

      1 - 2 laski wanilii,

      0,5 litrowy słoik cukru.

       

      Wanilię lekko przecinamy wzdłuż, wydrążamy ziarenka, które dodajemy do cukru. Pozostałą zdrewniałą laskę wanilii kroimy na mniejsze części i również dodajemy do cukru. Mieszamy. Słoik dobrze dokręcamy i chowamy do ciemnej i suchej szafki na 3 tygodnie. Cukier co kilka dni warto zamieszać. Po tym czasie nasz domowy cukier waniliowy jest gotowy.Można go używać przez wiele miesięcy.

      Przy dodawaniu do ciasta dobrze jest przesiać go przez sitko o drobnych oczkach, chyba że chcemy potem żuć zdrewniałe części wanilii. :) Można też przesiać cały cukier od razu.

       

      Mój pierwszy zapas już przesianego cukru możecie zobaczyć po lewej stronie, obok stoi nowy, który dopiero będzie waniliowy. :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 września 2013 17:39
    • Puree z dyni

      Czyli bardzo delikatna masa dyniowa. Nadaje się idealnie do ciast i mlecznej zupy dyniowej.

       

      Potrzebujemy tylko dynię :)

       

      Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się gniazda nasiennego. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180 st przez 60 minut.

      Po przestudzeniu odwijamy folię, oddzielamy miąższ od skóry,  wkładamy go do blendera i miksujemy na puree.

      Gotowe puree można włożyć do słoików, lekko zapasteryzować i przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Puree z dyni”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 września 2013 13:49
  • sobota, 14 września 2013
    • Najlepsze ciasto czekoladowe

       

      Ciasto idealne, bez zakalców, bez miksera, bez zbędnych wysiłków, smak wyjątkowy. Koniecznie na takie deszczowe dni jak dziś.

      Przepis pochodzi ze strony malacukierenka.pl

       

       Składniki

      (powinny być w temperaturze pokojowej):
      250g mąki (użyłam tortowej)
      1 płaska łyżeczka sody
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      3 łyżki kakao bez cukru
      200g cukru
      1 opakowanie cukru z wanilią
      200ml oleju
      220ml maślanki
      3 jajka lekko ubite widelcem
      Dodatkowo:
      150g mlecznej czekolady

      dowolne dekoracje (ja przedstawiam dwie wersje)

      Jeśli zdecydujemy się na przełożenie ciasta potrzebne będą:

      dżem z czarnej porzeczki.

      250 ml śmietany 36%

      2 łyżki cukru pudru

      4 łyżki rumu do nasączenia

       


       
      1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

      2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier z wanilią, wymieszać łyżką.

      3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

      4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

      5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

      6. Jeśli chcemy przełożyć ciasto należy przeciąć je wzdłuż na pół, nasączyć rumem, przełożyć dżemem i ubitą śmietaną z cukrem pudrem.

      7. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając. 

      8. Można dodatkowo ozdobić wierzch ciasta. U mnie dwie wersje: z różą i perełkami cukrowymi.

       

       

      PS Właśnie wyszła tęcza :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 14 września 2013 18:58
  • poniedziałek, 02 września 2013
  • niedziela, 01 września 2013
    • Muffinki cytrynowe

       

      Dziś kolejny dzień z muffinkami. Tym razem intensywnie cytrynowe. Nie za słodkie, można nawet powiedzieć, że orzeźwiające. :)

       

      Składniki na 12 muffinek:

      2 jajka

      120 g masła

      0,5 szklanki cukru

      1,5 szklanki mąki pszennej

      1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

      skórka otarta z 2 cytryn

      1 - 2 łyżki soku z cytryny

      0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

       

       

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.

      Piekarnik nastawić na 180 st.

      Masło rozpuścić. Wymieszać mikserem z cukrem na jasną puszystą masę.

      Dodać jajka, skórkę  i sok cytrynowy. Zmiksować.

      Do masy dodać maślankę. Zmiksować.

      Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

      Masę przekładać do papilotek. Piec w 180 st. przez około 20 - 25 minut.

      Smacznego!

       

      PS Babeczki w różowych papilotkach ze zdjęć to równie smaczne muffinki z białą czekoladą.

      Z dziećmi i dla dzieci

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 września 2013 11:55

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi