W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Biszkopt rzucany, który nie zawodzi

      Przepis znalazłam kiedyś na stronie mojewypieki.com. Wcześniej już coś słyszałam o "rzucanym" biszkopcie, ale miałam obiekcje, żeby się na nim mścić. Niepotrzebnie! Upuszczając blaszkę z ciastem pęcherzyki powietrza, które się w nim zgromadziły, wychodzą na zewnątrz szybko i za jednym zamachem, dzięki temu biszkopt nie ma czasu opaść.  I co najważniejsze ciacho wychodzi wysokie aż po same brzegi tortownicy. Polecam!

       

      Oto przepis :)

      Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:

      -5  jajek,

      - 3/4 szklanki cukru,

      - 3/4 szklanki mąki pszennej,

      - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

       

      

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mikserem na wolnych obrotach. 

      Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm (ja piekłam w 22) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub stół.  Całkowicie wystudzić.

      Boki oddzielamy od blaszki nożem dopiero po całkowitym ostudzeniu!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 17:04
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
  • sobota, 13 kwietnia 2013
    • Bułeczki drożdżowe z wiśniami

      Takie bułeczki można jeść bez końca :) W środku ulubiony owoc, na wierzchu pyszna kruszonka. Mniam!
      
       
       
      Składniki na około 15 drożdżówek:
       
      550 g mąki pszennej,
      15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych (ja używałam świeżych),
      2 - 3 łyżki roztopionego masła,
      250 ml letniego mleka,
      1 jajko,
      2 żółtka,
      3 łyżki cukru,
      pół łyżeczki soli,
      opakowanie mrożonych wiśni lub innych owoców.
       
      

       

      1. Należy zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka.

      2. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 h).

      3.Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je wiśniami (do każdego nadzienia dodać trochę cukru).

      4. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

      5. Piec około 25 minut w 190 st.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki drożdżowe z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 14:01
    • Pulpeciki w sosie koperkowo - pieczarkowym

      Obiad marzeń, uwielbiam...

       

      Potrzebujemy:
      - 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego,
      - 0,2 kg pieczarek,
      - 1 nieduża marchewka,
      - 1 cebula,
      - ząbek czosnku (dla chętnych),
      - bułka tarta,
      - drobiowa kostka rosołowa,
      - 3 liście laurowe,
      - 4 -5 ziarenek ziela angielskiego,
      - sól,
      - pieprz,
      - pęczek koperku,
      - 2 łyżki kwaśniej śmietany,
      - łyżka mąki (jeśli będzie trzeba).
       
      
      1. Cebulę i kilka pieczarek pokroić bardzo drobno i podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem na małej ilości oleju.
      2. Mięso mielone połączyć z przesmażoną cebulą, czosnkiem, pieczarkami, częścią bułki tartej*, solą, pieprzem.
      3. Zagnieść na jednolitą masę.
      4. Formować kulki (aby mięso nie przyklejało nam się do rąk, trzeba moczyć dłonie w zimnej wodzie) i obtaczać w bułce tartej.
      5. W dużym rondlu zagotować wodę (około 1,5 litra) razem z listkami laurowymi, zielem ang. i kostką rosołową.
      6. Po kilku minutach wrzucić resztę pieczarek (pokrojonych w talarki) i drobno pokrojoną lub starkowaną marchewką.
      7. Gotować około 10 minut.
      8. Ostrożnie wrzucać pulpeciki, gotować około 30 minut na małym ogniu.
      9. Pod koniec gotowania dorzucić posiekany koperek i śmietanę. Pomieszać. 
      10. Dosolić lub dopieprzyć sos do smaku.
      11. Jeśli sos jest za rzadki rozrabiamy w słoiku mąkę z małą ilością wody i wlewamy do sosu nieustannie mieszając do zgęstnienia.
       
      
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 10:45
    • Jajka z boczkiem w kokilkach

       

      Jestem fanką kokilek, robię w nich co tylko się da. :)

      Tym razem przedstawiam wersję śniadaniową, baaaaardzo sycącą.

       

       

      Składniki dla 2 osób:
      - 4 jajka,
      - 6 plasterków boczku,
      - szczypiorek,
      - 3 - 4 małe pieczarki,
      - 4 łyżki śmietany,
      - sól i pieprz,
      - garść starkowanego sera zółtego,
      - olej do smażenia.
       
      1. Podsmażamy na patelni plasterki boczku  i pokrojone w półplasterki pieczarki.
      2. W kokilce (lub innym małym naczyniu do zapiekania) układamy warstwami: 2 plasterki podsmażonego boczku, połowę pieczarek, wbijamy dwa jajka, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, szczypiorek, 1 plasterek boczku, połowę sera.
      3. Kokilki wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut.
       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 10:28
    • Kawa mrożona z Amaretto

       

      Idealna kawa na ciepłe dni.

       

      Na 2 kawy potrzebujemy:

       4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      7 kostek lodu
      300 ml mleka
      3łyżki amaretto
      ... 3 - 4 łyżeczki cukru
      bita śmietana
      starta czekolada lub kakao do posypania
       
      Do blendera wrzucić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować.
      
      
       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 13 kwietnia 2013 10:15
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Sałatka śledziowa

       
      Na Wielkanoc robiłam sałatkę śledziową, była tak dobra, że w lodówce znowu mam śledzie, które czekają na powtórkę. Jednak tym razem kilka rzeczy zmienię, więc przepis podaję już udoskonalony (według mnie).

      Przepis pierwotny wynalazłam na kotlet.tv.

      Potrzebujemy:
      - 4 śledziki, np. matiasy w oleju (jeśli kupicie, tak jak ja, w occie, to nic się nie stało :) po prostu trzeba je wymoczyć kilka dobrych godzin w wodzie, następnie odsączyć i zalać olejem na kolejne kilka godzin),
      - 4 - 5 ugotowanych ziemniaków,
      - 1 ugotowana marchewka,
      - 2 - 3 ugotowane na twardo jajka,
      - 2 - 3 korniszony,
      - opcjonalnie jabłko (ja następnym razem z niego zupełnie zrezygnuję).

      Sos:
      - 4 łyżki majonezu,
      - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
      - sól i pieprz.
       
      1. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w ukośne paski.
      2. Ziemniaki, marchewkę, ogórki (jabłko) w kostkę.
      3. Jajka pokroić w ćwiartki.
      4. Zalać sosem (przygotowanie sosu - wszystko wymieszać i gotowe).
       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 17:06
  • sobota, 06 kwietnia 2013
  • czwartek, 04 kwietnia 2013
    • Spaghetti carbonara

       

      Potrzebujemy:

      300 g makaronu spaghetti

      250 ml śmietanki 30 %

      200 g boczku wędzonego drobno pokrojonego

      3 żółtka

      sól i pieprz

      2 łyżki oliwy z oliwek

      3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

      1 cebulę drobno pokrojoną

      3 łyżki startego sera żółtego (może być np. gouda) + 1 łyżka do posypania

       

       

      1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. (Niby powinien być al dente, chociaż ja zawsze gotuję trochę dłużej, tak aby makaron był po prostu miękki. Co ważne, nie przelewamy ugotowanego makaronu zimną wodą!)

      2. Żółtka mieszamy z połową śmietanki i serem żółtym.

      3. Boczek podsmażamy na patelni na oliwie około 5 minut, dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy całość aż cebulka się zeszkli, czyli bardzo krótko. :) Solimy mało, pieprzymy dużo. :)

      4. Wlewamy pozostałą część śmietanki, mieszamy przez około 2 minuty.

      5. Dodajemy masę jajeczno - śmietanowo - serową. Ostrożnie i szybko mieszamy aż lekko się zetnie.

      6. Przekładamy spaghetti na talerze, posypujemy resztą żółtego sera et voila!

       

      Smacznego!

       

       

      PS To mój pierwszy wpis. :) Dajcie znać, jeśli w ogóle ktokolwiek to przeczytał. :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 kwietnia 2013 17:34

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi