W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • środa, 18 grudnia 2013
  • wtorek, 17 grudnia 2013
    • Pierniczki na choinkę

       

      W tym roku postanowiłam mieć choinkę udekorowaną w przeważającej części pierniczkami swojej produkcji.

      Pomysł potraktowałam ambicjonalnie, zawzięłam się i jest!

      Zaopatrzyłam się w nowe, przepiękne kształty foremek, piekłam trzy dni, dekorowałam lukrem kolejne trzy. Ale poświęcony czas się opłacił. Jeszcze nigdy nie miałam tak cudnej choinki. :)

       

      Pierniczki pieczone z tego przepisu.


      Lukier:

      2 białka,

      kilka kropelek soku z cytryny

      450 g cukru pudru

       

      Wszystko zmiksować.

      Dekorowałam zwykłym woreczkiem cukierniczym z obciętym koniuszkiem. Niewykorzystany lukier dokładnie obwijałam folią spożywczą, zostawiałam na stole w kuchni w temperaturze pokojowej i był idealny również przez kolejne dwa dni.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 grudnia 2013 20:40
  • sobota, 14 grudnia 2013
    • Tort czekoladowo - bananowy

       

      Tort rozpływający się w ustach, smakuje każdemu kto go spróbuje. Robiłam już trzy razy, na zdjęciach widzicie pierwszą wersję - urodzinową. Kolejne dwie w prostokątnej blaszce. Wyszedł równie piękny. Polecam wszystkim i na co dzień, i od święta. Jest naprawdę pyszny, musicie wierzyć mi na słowo. Będzie się idealnie nadawał na nadchodzące święta:)

      Zdjęcia jak widać są fachowca. Polecam wszystkim najlepszego fotografa - Łukasza Harunia.


      Składniki na 26-centymetrową tortownicę lub standardową dużą prostokątną blaszkę:

      ciasto czekoladowe upieczone z podwójnej porcji składników z tego przepisu (pomijamy roztopioną czekoladę do dekoracji)

      600 ml śmietany 36-procentowej (można też zrobić wersję na bogato: 400 ml śmietany 36% i 250 ml serka mascarpone)

      3 łyżki cukru pudru

      4 fixy do śmietany

      1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (starkowana na małych oczkach)

      3-4 banany

      1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

      dowolne dekoracje wierzchu tortu (u mnie róże z bitej śmietany, pralinki i dekorki z gorzkiej czekolady)

      Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu, podwajając liczbę składników. Ostudzone ciasto przekrajamy na trzy blaty (jeśli robimy w tortownicy) lub na dwa (jeśli robimy w prostokątnej blaszce).

      Ciasto samo w sobie jest wilgotne, więc nie trzeba go dodatkowo nasączać, ale oczywiście można.

      Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami. banany kroimy w talarki.

      Blaty przekładamy w kolejności: dżem, banany, bita śmietana (zostawiamy trochę do dekoracji)

      Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą bitej śmietany. Następnie smarujemy potarkowaną czekoladą. Dekoracje dobieramy według upodobań.


       

      Smacznego!

       

      Wigilia 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 14 grudnia 2013 21:25
  • środa, 11 grudnia 2013
    • Tiramisu

       

      Ostatnio często na naszym stole gościło tiramisu (lekko zmodyfikowane, bo bez jajek, za to z orzeszkami). Jednak znikało tak szybko, że nie można było mu zrobić zdjęcia. Te ponizej niestety przy sztucznym oświetleniu, ale coś tam widać. :)

       

      Składniki:

      250 ml serka mascarpone

      300 ml śmietanki 30- lub 36-procentowej

      2 fixy do śmietany lub 1 sucha Śnieżka

      2 łyżki cukru pudru

      około 12 – 15 okrągłych biszkoptów

      1 mała filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej

      1 mały kieliszek Amaretto

      orzeszki i mielona czekolada (lub kakao) do posypania

       

      Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy Amaretto, studzimy.

      Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i ponownie krótko ubijamy mikserem.

       

      Biszkopty maczamy krótko w kawie układamy w pucharkach warstwami: biszkopt, śmietana z mascarpone aż do samego wierzchu. Śmietanę, która jest na wierzchu warto wycisnąć przez szprycę, będzie to ładnie wyglądało. Ierzch posypujemy mieloną czekoladą lub kakao i orzeszkami.

      Pucharki wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

      Gotowe!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 11 grudnia 2013 20:44
  • sobota, 30 listopada 2013
    • Babka ucierana z serkiem kanapkowym

       

      Na przepis ten natknęłam się jakiś czas temu tu. Zapadł mi w pamięć, bo serek kanapkowy to podstawowy składnik mojej lodówki. :) Może nie być jajek, może nie być wędliny, ale serek i majonez  być musi. Koniecznie naturalny, żadnych paprykowych, czosnkowych itp. Do tego dżem z czereśni i śniadanie gotowe. :)

       

      Babka wyszła smaczna, ale szczerze mówiąc, mam w swoim zeszycie przepisy na babki, do których zawsze wracam. Tę wersję można spróbować, czemu nie. I przekonać się samemu. :)

       

      Składniki w temperaturze pokojowej (!)

      na keksówkę 10 x 20 cm:

       

      240 g serka kanapkowego

      170 g masła lub margaryny

      1 szkl. cukru

      kilka kropelek aromatu śmietankowego

      4 jajka

      2 szkl. mąki tortowej

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Składniki rzeczywiście muszą być w temperaturze pokojowej. Przy ciastach ucieranych lepiej nie ryzykować zakalca (o którego dosyć łatwo), a ciepłe składniki pomogą go uniknąć.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem (moje wyglądało po utarciu jakby się lekko zważyło, na szczęście nic takiego nie nastąpiło). Dodać serek kanapkowy. Wymieszać mikserem. dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dodać aromat. Wymieszać.

       

      Dodać proszek przesiany (!) z mąką. Wymieszać delikatnie szpatułką (nie mikserem)

       

      Piec w 170-180 st. około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

       

      Ostudzone ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka ucierana z serkiem kanapkowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 30 listopada 2013 22:19
  • środa, 27 listopada 2013
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Mięciutkie pierniczki błyskawiczne

       

      Przedstawiam chyba najłatwiejszy i najpewniejszy przepis na świąteczne pierniczki.

      Ich przygotowanie zajmuje góra 10 minut. Można je jeść od razu po upieczeniu bez obawy złamania zęba. ;)

      Są przepyszne! Z przepisu wyszło mi 60 pierniczków w różnych kształtach.

      Powtórkę szykuję tuż przed świętami. :)

       

       

      Składniki:

      2 jajka

      2 łyżki miodu

      100 g roztopionej margaryny

      400 g mąki pszennej

      80 - 100 g cukru pudru

      2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub 3 łyżeczki gotowej przyprawy korzennej)

      1 łyżka gorzkiego kakao

      1 łyżeczka sody

       

      Piekarnik nastawiamy na 180 st.

      Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrabiać do połączenia składników mikserem z widełkami do wyrabiania ciasta.

      Masa ma być klejąca. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, aby ciasto podczas wałkowania się nie  przyklejało. Dobrze też jest oprószyć mąką wałek.

      Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm (jeśli zrobimy cieńsze, pierniczki wyjdą twarde). Wykrajamy dowolne kształty.

      Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 9-10 minut (nie dłuzej).

      Smacznego! :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mięciutkie pierniczki błyskawiczne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 18:56
  • poniedziałek, 18 listopada 2013
    • Wino grzane

       

      Ponieważ ja już zdecydowanie czuję święta i zimę (na którą zacznę narzekać tuż po 1 stycznia), przyszedł też czas na grzane wino.

      Żadnych kupnych gotowców! To wino bije wszystkie inne na głowę!

      Wiem, bo właśnie piję. ;)


      Potrzebujemy:

      1 butelka dobrego wytrawnego wina (może też być półsłodkie, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru),

      1-2 pomarańcze (pokrojone na plasterki)

      skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny

      2 - 4 łyżki brązowego lub białego cukru (najlepiej dosładzać stopniowo i próbować)

      2 - 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (dozować podobnie jak cukier).

       

      Wino przelewamy do garnka, dodajemy resztę składników. Podgrzewamy, ale tak, aby nie zaczęło wrzeć.

       

      Mmmmm... Niebo w gębie. Dobranoc :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wino grzane”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 listopada 2013 22:06
  • piątek, 15 listopada 2013
  • poniedziałek, 11 listopada 2013
    • Shortbread

      Jedyne w swoim rodzaju kruche szkockie ciasteczka, idealne w swojej prostocie. Rozpływają się w ustach, a najlepiej smakują z gorącą herbatą z cytryną i miodem. Wyszły takie same, jak te, które jadłam w Edynburgu. :) Polecam!

       

      Składniki na 24 sztuki (blaszka o wymiarach około 20 x 30 cm):

      250 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła

      140 g cukru pudru

      225 g mąki pszennej

      100 g mąki ryżowej

      

      Mąki i cukier puder przesiać (to bardzo ważne) na stolnicę. Wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło. Siekać nożem, a następnie szybko wyrobić rękoma. Tylko do połączenia się składników, tak, aby ciasto nie zdążyło się ogrzać.

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, wyrównać wierzch, aby był idealnie równy i płaski. Wstawić na 30 minut do lodówki, aby lekko stwardniało.

      Piekarnik rozgrzać do 160 st.

      Zimne ciasto pokroić na blaszce na 24 sztuki na kształt prostokącików (dzięki temu po upieczeniu będzie łatwiej je oddzielać). Widelcem zrobić na każdym ciasteczku dziurki (nie na wylot).

      Piec około 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na kolejne 15 minut.

      Kroić według wcześniej naznaczonych linii.

       


      Śniadania do pracy/szkoły

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Shortbread”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 listopada 2013 19:31

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi