W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • czwartek, 17 października 2013
    • Kurczak z ananasem

       

      Od czasu do czasu lubię mięsko na słodko. Wtedy najczęściej na stole ląduje kurczak z ananasem. :)

      Na zdjęciu z pieczonymi ziemniaczkami, ale równie dobrze (a może lepiej) smakuje z ryżem. Polecam!

       

      Składniki (2 porcje):

      1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
      3-4 plasterki ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
      1/4 szklanki białego wina
      1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
      1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
      sól, pieprz, odrobina chili
      1 łyżka masła
      olej do smażenia

       

      Kurczaka oprószonego przyprawami obsmażyć z dwu stron.

      Dodać ananasa i wino, gotować przez minutę aż wyparuje.

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem ananasowym i wlać na patelnię. Zagotować, dodać  masło. Gotować jeszcze przez około 1 minutę aż sos będzie odpowiednio gęsty, a kurczak ugotowany.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z ananasem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 21:31
  • wtorek, 15 października 2013
    • Schab suszony w skarpecie :)

       

      Jak tylko przeczytałam nazwę u Basi na blogu, od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. I nie pożałowałam! Przygotowanie trwa dosyć długo, ale opłaca się poczekać. :) Schab przypomina mi  w smaku szynkę szwarcwaldzką. U mnie jedni się w nim zakochali, dla innych był za słony. Ale jest na to rozwiązanie. Schab trzeba kroić bardzo, bardzo cieniutko. Polecam ten przepis dla cierpliwych. I choć czeka się 11 dni, efekt wynagradza codzienne podchodzenie do schabu z myślą "może to już?" :)

       

      Składniki:

      • 1,5 - 2 kg schabu bez kości
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki soli
      • 2 łyżki suszonego majeranku
      • 5 ząbków czosnku
      • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
      • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
      • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów grubo zmielonych
      • 1 pończocha, skarpetka, podkolanówka (do wyboru)

       

      Schab dokładnie myjemy (wcześniej wycinamy tłuszczyk czy przerosty jakieś jeżeli są). Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy cukrem, co zostanie to zasypujemy schab w misce, przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową i do lodówki na 48h. Po tym czasie odlewamy płyn, dokładnie myjemy schab, osuszamy ręcznikiem. I nacieramy solą. I znowu przykrywamy i na 36h do lodówki. Po tym czasie odlewamy znowu płyn, myjemy schab, suszymy, nacieramy ziołami (czosnek przepuszczony przez praskę). I znowu do lodówki na 48h.
      Następnie przekładamy schab do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 5 dniach schab gotowy do spożycia.

      Mój schab wisiał przytwierdzony przy grzejniku do rury. A tak pachniał przyprawami, że kot nawet się nie zbliżył, a o to najbardziej się martwiłam :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Schab suszony w skarpecie :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 października 2013 21:27
  • środa, 09 października 2013
  • wtorek, 08 października 2013
    • Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem (bez wyrabiania)

       

      Rogaliki wyszły mięciutkie i puszyste, to zasługa niedużej ilości mąki. Robiłam je wieczorem, następnego dnia były tak samo miękkie.  Nie wiem jak zachowują się na trzeci dzień, bo szybko zostały zjedzone. :)

      W środku pachnąca masa jabłkowa (zapasy na zimę od Mamy) z cynamonem i cukrem z wanilią.

      Właśnie szykuję powtórkę, ciasto już rośnie, ale tym razem zrobię malutkie bułeczki, bo nie chce mi się lepić rogalików. :)

      Najlepsze w nich jest to (oprócz smaku), że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego. :)

      Składniki:


      Masa jabłkowa:

      3 - 4 jabłka

      1/2 szklanki cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od naszych upodobań)

      odrobina wody (tylko wtedy, jeśli jabłka nie są soczyste)

       

      Ciasto:

      300 g mąki tortowej

      1 opakowanie małych drożdży instant (7g)

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżka cukru z wanilią

      1/2 łyżeczki soli

      50 g miękkiego masła (można zastąpić margaryną)

      1/2 szklanki mleka

      2 jajka (1 do posmarowania)

       

      Dodatkowo:

      cynamon mielony

      opcjonalnie cukier z wanilią

      

      Masa jabłkowa

      Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem (dodajemy wodę). Smażymy 10 minut często mieszając. Dodajemy cukier, smażymy kolejne 15 minut, mieszając. Możemy smażyć dłużej lub krócej, w zależności od tego jaką konsystencję masy chcemy uzyskać. Jeśli masa ma być zupełnie gładka warto przesmażone jabłka potraktować blenderem.

       

      Ciasto

      300 g mąki tortowej

      1 opakowanie małych drożdży instant (7g)

      1/4 szklanki cukru

      1 łyżka cukru z wanilią

      1/2 łyżeczki soli

      50 g miękkiego masła (można zastąpić margaryną)

      1/2 szklanki mleka

      2 jajka (1 do posmarowania)

       

      Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy.

      Masło i mleko podgrzewamy (nie może być gorące), dodajemy razem z 1 jajkiem do suchych składników.

      Mieszamy łyżką do momentu aż wszystkie składniki się połączą i na ściankach miski nie będzie mąki. Przykrywamy talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

      Gdy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na 3 części. Pierwszą część przekładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Ciasto będzie się lekko lepić do rąk, tak ma być. Wystarczy dłonie, wałek i stolnicę oprószyć mąką.

      Następnie rozwałkowujemy dosyć cienko na taką wielkość, abyśmy mogli obrysować nożem duży talerz obiadowy (dzięki temu uzyskamy idealnie okrągły kształt).

      Wycięty okrąg kroimy na 8 trójkątów. Na każdą szerszą część trójkącika kładziemy łyżeczkę masy jabłkowej, posypujemy cynamonem i odrobiną cukru waniliowego. Zawijamy zaczynając od szerszej części (tej z jabłkami). Formujemy rogalika. Układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) miejscem łączenia do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wierzch można posypać odrobiną cukru waniliowego lub zwykłego.

      Postępujemy tak samo z pozostałymi częściami ciasta drożdżowego.

      Pieczemy w 180 st. przez 17 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Mięciutkie drożdżowe rogaliki z jabłkiem (bez wyrabiania)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 października 2013 20:30
  • niedziela, 06 października 2013
    • Krem z dyni (najlepszy)

      Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam. Krem z dyni hokkaido z ziemniaczkiem, marchewką, śmietanką, cynamonem. Dla mnie najlepszy.

       

      Składniki:

      1 kg dyni hokkaido (bez skóry, pestek i miękkiego środka)

      1 łyżeczka masła

      4 - 5 ziemniaków

      1 - 2 marchewki

      1 korzeń pietruszki

      3 ząbki czosnku

      2 kostki rosołowe

      1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

      1/3 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki cynamonu

      1/3 łyżeczki cukru

      2 litry wody

      1/3 szklanki śmietanki 30 %

      opcjonalnie 1/2 jabłka

      Dynię (koniecznie hokkaido, nie polecam innego rodzju) obieramy, pozbywamy się miękkiego środka i pestek, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do garnka z dynią.

      Pietruszkę obieramy, myjemy, w całości dorzucamy do dyni i ziemniaków.

      Marchewkę obieramy, myjemy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach do garnka z dynią.

      Możemy też dodać obrane i pokrojone jabłko.

      Dodajemy masło i kostki rosołowe. Gotujemy 20 minut.

      Po tym czasie wyjmujemy korzeń pietruszki (nie będzie już potrzebny), dodajemy resztę przypraw. Gotujemy kolejne 20 minut.

      Zupę miksujemy blenderem na krem (ja zostawiam zawsze kilka łyżek dyni i ziemniaków, żeby pływały jakieś duże kawałki).

      Na koniec dodajemy śmietankę. Mieszamy. Gotowe! :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z dyni (najlepszy)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 14:31
  • sobota, 05 października 2013
    • Owsiane batoniki z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi

       

      Coś słodkiego na ząb. Taki batonik potrafi zastąpić drugie śniadanie.

      W środku krem mocno czekoladowy i mnóstwo orzechów laskowych.

      Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka, ja dodałam od siebie orzechy, przez co batoniki zyskały na smaku. Następnym razem zrobię mniej kremu czekoladowego, choć innym taka ilość odpowiadała, jednak ja aż tak wielką fanką czekolady nie jestem.

      Smacznego!

      Składniki

      2 szklanki płatków owsianych (np. górskich)
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
       2 niepełne szklanki mąki tortowej
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego
      250g masła w temperaturze pokojowej (nie polecam margaryny)
      150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
      1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
      6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (ja miałam z Biedronki)
      50 g orzechów laskowych lub włoskich


      Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy.

      Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.

      Blaszkę o rozmiarze 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruszonkę podzielić na dwie równe części. Jedną połową wyłożyć blaszkę lekko ją dociskając.

      Do rondelka z grubym dnem dodać śmietankę, połamaną czekoladę i krem czekoladowo-orzechowy. Podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita, aksamitna masa.  

      Czekoladową masę wylać na ciasto, które wcześniej dociskaliśmy, posypać orzechami. Na Wierzch posypać kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec przez około 45 minut.

      Ostygnięte ciasto kroimy na prostokąty.

      

      Inka uwielbia wchodzić w kadry. :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:53
  • piątek, 04 października 2013
    • Dżem dyniowo-pomarańczowy

       

      Tyle się nasłuchałam o dżemie z dyni, że i ja spróbowałam. Rzeczywiście ma wyjątkowy smak, jak na dżem jest mało słodki. Więc dla mnie bomba. Najbardziej posmakował mi z naleśnikami. Spróbujcie i Wy!

       

      Składniki na dwa 250 - mililitrowe słoiczki:
      1 kg dyni Hokkaido (bez skóry i miąższu)
      2 soczyste pomarańcze (miąższ i otarta skórka)
      1 cytryna (sok i otarta skórka)
      350 g cukru
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      1/4 łyżeczki mielonych goździków
       
      Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i pestki, kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do zielonego rondelka i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny, aż dynia puści sporo soku. W tym czasie ocieramy na tarce z małymi oczkami pomarańcze i cytrynę. Pomarańcze obieramy z pozostałej skórki, pozbywamy się białych włókien i kroimy na małe części. Z cytryny wyciskamy sok.
      Kiedy dynia jest gotowa dodajemy otarte skórki, sok cytrynowy i cząstki pomarańczy oraz wszystkie przyprawy.
      Całość gotujemy bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając aż większość soku wyparuje, a dynia przybierze postać musu (jeśli chcemy, aby dżem był zupełnie gładki, warto dodatkowo zmiksować go w blenderze).
      Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego ostygnięcia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem dyniowo-pomarańczowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 04 października 2013 09:27
  • środa, 02 października 2013
    • Ziemniaczki pieczone w ziołach

       

      Niby zwykłe pieczone ziemniaki, a jednak swym wyglądem urzekają. :)

       

      Potrzebujemy:

      tyle ziemniaków, ile zdołamy zjeść

      sól

      zioła prowansalskie

      czosnek granulowany

       

      Ziemniaki obieramy i nacinamy. Najłatwiej będzie, kiedy ziemniaka położymy na drewnianej łyżce, wtedy mamy pewność, że nie przetniemy go do końca, ponieważ krawędź łyżki zatrzyma nóż. Posypujemy przyprawami (również wewnątrz nacięć). Układamy na blaszce, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.  Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 20:52
  • poniedziałek, 30 września 2013
    • Masa jabłkowa do szarlotki

       

      Pyszna masa jabłkowa pachnąca cynamonem. Najlepsza do szarlotek, jabłeczników czy bułeczek drożdżowych.

      Składniki:

      2 kg jabłek (najlepsza będzie reneta lub inne twarde i kwaskowate jabłka)

      3/4 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od naszych upodobań)

      1 płaska łyżeczka cynamonu

      szczypta gałki muszkatołowej

      szczypta goździków mielonych

      szczypta kardamonu

      pół szklanki wina białego lub wody (ilość można zmienić w zależności od soczystości jabłek)

      sok z połowy cytryny

       

      Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, podlać winem/wodą i sokiem z cytryny, wsypać wszystkie przyprawy. Smażyć, często mieszając,  do momentu uzyskania konsystencji, która nam odpowiada (u mnie jest to około pół godziny).

       

      Gotową masę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i mieć pyszne zapasy na zimę. :)


      Jabłko z cynamonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Masa jabłkowa do szarlotki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 21:15
  • niedziela, 29 września 2013

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi