W mojej prywatnej kuchni

Wpisy

  • wtorek, 20 sierpnia 2013
    • Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami

      Zapiekanka z makaronem to u mnie prawie zawsze wynik przeglądu lodówki. Ten przegląd zaliczam do wyjątkowo udanych :)

       

      Składniki:

      1/2 opakowania makaronu np. świderki

      1 cukinia

      200 g sera żółtego

      250 g mięsa mielonego wieprzowego

      1/2 puszki pomidorów z puszki

      5 pieczarek

      2 jajka

      1 mała śmietana 18 proc.

      sól, pieprz, papryka słodka mielona

       

      1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

      2. Mięso mielone podsmażamy na patelni przez 5 minut. Przyprawiamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy całość kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

      3. Kiedy mięso mielone jest już gotowe, przekładamy je, a na tej samej patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki cukinię i pieczarki. Solimy do smaku.

      4. Ser żółty tarkujemy.

      5. Jajka mieszamy ze śmietaną.

      6. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Ważne, żeby ser znalazł się na wierzchu. Kiedy wykorzystamy wszystkie skłądniki całość zalewamy jajkiem ze śmietaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st.

       

       

       

      Makaron kreatywnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 sierpnia 2013 22:54
  • niedziela, 18 sierpnia 2013
    • Tarta jabłkowo - malinowa z migdałami

       

      Bardzo prosta tarta, pod warunkiem, że mamy pod ręką jabłka i maliny. Ja miałam :) Jabłka ze słoika, piwniczne zapasy jeszcze z zeszłej jesieni, maliny z zamrażarki. Jeśli mamy wszystko, to do dzieła!

      Składniki na ciasto:

      270 g mąki pszennej tortowej (można połowę mąki tortowej zastąpić krupczatką, wtedy ciasto będzie bardziej kruche)

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      150 g zimnego masła lub margaryny pokrojone na małe kawałki.

      2 żółtka (ja dałam 3, bo były malutkie)

      1/2 szklanki  cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam domowego wyrobu)

       

      oraz:

      jabłka ze słoika (o pojemności 1l) lub świeże przygotowane z tego przepisu (ale tylko z cukrem, wodą i cynamonem, bez innych dodatków)

      około 150 - 200 g malin mrożonych lub świeżych

      1/2 szklanki płatków migdałowych

       

       

      Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko ugniatamy rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może lepić się lekko do rąk. Nie trzeba dodawać więcej mąki, bo będzie za twarde. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 - 40 minut.

      W tym czasie blachę do tart (standardowych rozmiarów, czyli raczej dużą) smarujemy masłem (dno i boki) i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Jeśli sami wykonujemy masę jabłkową, to właśnie teraz jest czas, żeby skorzystać z tego przepisu. Radzę pominąć goździki i imbir, dlatego, że są to dosyć mocne przyprawy i mogą zdominować smak tarty. Myślę, że jabłka podsmażone z odrobiną wody, cukrem i cynamonem w zupełności wystarczą.

      Kiedy ciasto jest już schłodzone, rozwałkowujemy je lub odrywamy po kawałku i wylepiamy nim tartę.

      Następnie na cieście układamy papier do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę lub groch (nie chcemy, aby tarta przesadnie urosła). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18 st. na 15 minut.

      Po tym czasie wyjmujemy ciasto, usuwamy fasolę/groch i papier do pieczenia. Wykładamy dno masą jabłkową i układamy maliny. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

       

      Uff, ale się napisałam. W rzeczywistości jest to o wiele mniej skomplikowane, uwierzcie! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta jabłkowo - malinowa z migdałami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 sierpnia 2013 21:50
  • piątek, 16 sierpnia 2013
    • Kokosowe drożdżówki

       

      Drożdżówki z nadzieniem kokosowym, czyli niebo w gębie!

      Są niezwykle fotogeniczne, prawda? :)

       

      Składniki:

      75 g masła
      250 ml mleka
      7 g suszonych drożdży
      szczypta soli
      70 g cukru
      500 g mąki pszennej tortowej

      Nadzienie kokosowe:

      1/2 szkl mleka skondensowanego niesłodzonego
      2 łyżki cukru
      3/4 szkl wiórków kokosowych

      oraz:
        jajko  do posmarowania wierzchu

       

      Masło roztopić, dodać mąkę,drożdże, mleko (lekko ciepłe) cukier i sól, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godz.).

      W tym czasie przygotować NADZIENIE: Na małej patelni podgrzać (przez ok. 2 min.) składniki farszu – do czasu gdy cukier się rozpuści, a wiórki zaabsorbują  mleko.

      Po wyrośnięciu ciasta, dokładnie je wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach ok. 10×14 cm. Na krótszym boku ponacinać kilka pasków, do 1/3 wys. prostokąta. Na środku nakładać ok. 1 łyżkę nadzienia. Zwinąć i nałożyć na wierzch pocięte paseczki, podłożyć pod spód drożdżówki.


      Uformowane drożdżówki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem. Piec w temp. 180 st. przez ok. 20 min.

      Smacznego! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowe drożdżówki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 16 sierpnia 2013 20:53
  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Gniazdka

      Gniazdka - niby nic takiego, a jednak są pyszne. Zupełnie inne od tych z cukierni, złożonych głównie z tony lukru i tłuszczu.Te są przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach, mniam, mniam. Pierwszy raz zrobiłam z jednej porcji, ale już następnego dnia robiłam z dwóch.

      Uwaga! Uzależniają, po jednym, sięga się po następne i następne...

      Przepis wzięłam ze strony domowe-wypieki.pl, zmieniłam tylko lukier, bo wolę zrobiony na mleku.

      Polecam!

       

      Składniki:

      Ciasto parzone:
      250ml wody
      60g masła lub margaryny
      szczypta soli
      150g mąki pszennej
      3 jajka

      Lukier:
      cukier puder
      mleko (niewiele)
      kilka kropelek aromatu śmietankowego

      Dodatkowo:
      tłuszcz do smażenia
      papier do pieczenia
      

      Sposób przygotowania:

      Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.


      Wodę zagotować razem z masłem. Garnek zdjąć z ognia i dodać całą mąkę. Energicznie mieszać łyżką do powstania zwartej w miarę jednolitej masy. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i wymieszać wszystko mikserem.


      Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o takich wymiarach, jakiej wielkości chcemy mieć gniazdka . Kwadraty posmarować lekko olejem.
      


      Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.


      Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć.
      

      Smażyć z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz. Zimne gniazdka polewać lukrem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gniazdka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 14:04
  • poniedziałek, 12 sierpnia 2013
    • Muffinki wytrawne

       

      Muffinki w nowej odsłonie. Bez cukru, owoców, czekolady, za to z serem, oliwkami, szynką i innymi pysznostkami. Pycha i na zimno, i na ciepło. Gotowe w 30 minut, nie trzeba nawet używać miksera.

       

       

      Składniki na 12 standardowych muffinek:

      200 g mąki pszennej

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki papryki słodkiej

      1 łyżka ziół prowansalskich

      130 ml mleka

      1 jajko

      70 g masła

      dodatki - u mnie: szynka, 1 ząbek czosnku, oliwki,

      suszone pomidory, pieczarki, ser żółty

      (wszystko drobno pokrojone)

       

      Mojej Ince smakowały :)

       

      Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko i jajko, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, Mieszamy łyżką do połączenia składników. Dorzucamy dodatki i ponownie mieszamy.

      Ciasto nakładamy do papilotek.

      Pieczemy około 20 minut  w 180 st.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki wytrawne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 sierpnia 2013 13:19
  • sobota, 10 sierpnia 2013
  • czwartek, 08 sierpnia 2013
    • Pizza prowansalska

       

      Tak naprawdę nie wiem czy taka pizza jest. Ja po prostu nadałam taką nazwę, ponieważ pizza niesamowicie pachnie ziołami prowansalskimi. Bo nie tylko są na pizzy, ale i w cieście. Ot, i cała tajemnica :)

       

      Składniki na ciasto już znacie. Jednak tym razem podwoiłam ich ilość.  Przepis tutaj. Dodatkowo należy dodać 1 dużą czubatą łyżkę ziół prowansalskich podczas wyrabiania.

      Do tego sos pomidorowy.

      Ciasto po rozwałkowaniu należy lekko posmarować oliwą z oliwek. Pieczarki lepiej jest wcześniej lekko podsmażyć.

      Reszta składników wedle uznania. Wszystko można zobaczyć na zdjęciach.

      Pizzę pieczemy w 180 st. przez 20 - 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia należy wierzch pizzy posypać starkowanym serem żółtym.

       

       

       

      Z dziećmi i dla dzieci

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza prowansalska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 sierpnia 2013 19:50
    • Najlepszy sos pomidorowy do pizzy

       

      Ostatnio dość często w mojej prywatnej kuchni powstają pizze, a skoro pizza, to i sos pomidorowy.

      Robiłam go kilkakrotnie, ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki, z przecieru. Smaki wychodziły różne. Jednak przekonałam się, że niestety nasze pomidory nie są tak słodkie, jakbym chciała.

      Mój najlepszy sos powstaje z pomidorów z puszki. I naprawdę warto wydać 2 zł więcej i kupić dobre jakościowo pomidory. Pożeracze pizzy podziękują ci za to!  :)

       

      Składniki:

      1 puszka pomidorów (w kawałkach lub całości)

      sól

      pieprz

      1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka posiekanych listków świeżej)

      1 łyżeczka oregano

      1 płaska łyżeczka cukru

      1 łyżka oliwy z oliwek

       

      Pomidory wylewamy na patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek.  Po 5 minutach dodajemy przyprawy. Smażymy kolejne 5 minut. W trakcie smażenia należy często mieszać sos, aby się nie przypalił.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 sierpnia 2013 18:54
  • środa, 07 sierpnia 2013
    • Krem z białej czekolady

       

      W poszukiwaniu czegoś nowego, czym mogłabym przełożyć biszkopt, znalazłam krem z białej czekolady. Jest naprawdę pyszny, ma lekko słodki smak i bardzo aksamitną konsystencję. W zależności od dodatków zupełnie zmienia smak. Jestem jego fanką! Tym bardziej, że może być deserem samym w sobie (wystarczą bakalie czy owoce) lub, po zamrożeniu, świetnie się sprawdzi jako lody. 

       

       

      Składniki:

      500 ml śmietanki 36 % tłuszczu

      100 - 200 g czekolady białej dobrej jakości (ja użyłam 100 g i krem był dość słodki)

      2 śmietanfixy

       

      Czekoladę połamać na małe kawałki. Do garnka przelać śmietanę, dodać czekoladę i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Często mieszać, aby śmietana się nie przypaliła. Gotujemy do momentu aż czekolada zupełnie się rozpuści (nie trzeba doprowadzać śmietany do wrzenia). Garnek po ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, żeby śmietana mocno się schłodziła. Inaczej nam się nie ubije. Dlatego najlepiej zabrać się za podgrzewanie wieczorem.

      Po tym czasie śmietanę ubijamy ze śmietanfixami. Gotowe :)

       

       

      W planach mam tort z kremem z białej czekolady i malin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z białej czekolady ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 07 sierpnia 2013 19:43
  • wtorek, 06 sierpnia 2013
    • Shake bananowy

       

      Bardzo prosty i smakowity shake. Polecam szczególnie łasuchom, ponieważ, pomimo braku cukru, jest dość słodki.

       

      Składniki:

      2 banany

      1/2 l mleka

      5 kostek lodu

       

       

      Banany obieramy, kroimy na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, ustawiamy na funkcji kruszenia lodu i miksujemy do uzyskania jednolitego musu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 sierpnia 2013 18:28

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi