W mojej prywatnej kuchni

dania obiadowe

  • środa, 06 listopada 2013
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Wytrawne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

       

      To danie gości  na stole WMPK systematycznie od kilku dobrych lat. I od lat smakuje tak samo dobrze. A było efektem radosnej twórczości zrodzonej z tego co znalazłam w lodówce. :)

       

      Składniki:

      naleśniki klasyczne lub naleśniki wytrawne z tego przepisu

      300 g mięsa mielonego z szynki

      1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw na patelnię (lub warzyw świeżych uduszonych np. na parze)

      1 łyżeczka soli

      1/2 łyżeczki pieprzu

      1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

      2 łyżeczki ziół prowansalskich

      2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

      olej do smażenia

      ser (opcjonalnie)

       

      Smażymy naleśniki.

      Mięso mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem. Wyrabiamy rękoma. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, często mieszając przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy warzywa mrożone, dodajemy odrobinę wody i oleju oraz resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem około 15 - 20 minut (aż warzywa zmiękną) uważając, aby się nie przypalały. W razie czego dolewamy odrobinę wody.

      Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy usmażone mięso, mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut, aby wszystko było ciepłe.

      Gotowym farszem nadziewamy wcześniej usmażone naleśniki. Składamy w ulubiony sposób (nie polecam naleśników rolować, bo farsz wypada). Nadziane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch można posypać starkowanym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w 180 st. 20 minut.

      Gotowe naleśniki można podawać z dowolnym sosem. Ja zazwyczaj idę na łatwiznę i przygotowuję sos z torebki - pieczeniowy ciemny. Sprawdza się idealnie. :)

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Wytrawne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 18:18
  • niedziela, 27 października 2013
    • Wytrawne naleśniki

       

      Zorientowałam się, że na WMPK nie ma jeszcze przepisu na klasyczne naleśniki. Ale kto powiedział, że trzeba zaczynać od klasyki? :) Dziś więc naleśniki w wersji wytrawnej, które zostały nadziane pysznym mięskiem z warzywami. Przepis za chwilę. :)

      Naleśniki są mięciutkie, cienkie, nie rwą się i są smażone bez oleju.

       

      Składniki:

      250g mąki pszennej

      2 jajka

      250ml mleka

      250ml wody gazowanej (lub przegotowanej zimnej)

      1/3 łyżeczki cukru

      1/2 łyżeczki soli

      1 łyżeczka suszonych warzyw (wygląda jak vegeta, ale są to jedynie warzywa, bez soli)

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

      1 łyżka oleju

      Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Ciasto nalewamy na patelnię, ale tylko tyle, aby cienko pokryło dno. Smażymy z dwu stron. Przy odwracaniu na drugą stronę polecam podrzucać naleśnika. Jest to naprawdę najlepszy sposób. Udaje się już przy drugiej próbie (tak było w moim przypadku :) )

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 08:08
  • czwartek, 17 października 2013
    • Kurczak z ananasem

       

      Od czasu do czasu lubię mięsko na słodko. Wtedy najczęściej na stole ląduje kurczak z ananasem. :)

      Na zdjęciu z pieczonymi ziemniaczkami, ale równie dobrze (a może lepiej) smakuje z ryżem. Polecam!

       

      Składniki (2 porcje):

      1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
      3-4 plasterki ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
      1/4 szklanki białego wina
      1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
      1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
      sól, pieprz, odrobina chili
      1 łyżka masła
      olej do smażenia

       

      Kurczaka oprószonego przyprawami obsmażyć z dwu stron.

      Dodać ananasa i wino, gotować przez minutę aż wyparuje.

      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem ananasowym i wlać na patelnię. Zagotować, dodać  masło. Gotować jeszcze przez około 1 minutę aż sos będzie odpowiednio gęsty, a kurczak ugotowany.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z ananasem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 października 2013 21:31
  • wtorek, 15 października 2013
    • Schab suszony w skarpecie :)

       

      Jak tylko przeczytałam nazwę u Basi na blogu, od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. I nie pożałowałam! Przygotowanie trwa dosyć długo, ale opłaca się poczekać. :) Schab przypomina mi  w smaku szynkę szwarcwaldzką. U mnie jedni się w nim zakochali, dla innych był za słony. Ale jest na to rozwiązanie. Schab trzeba kroić bardzo, bardzo cieniutko. Polecam ten przepis dla cierpliwych. I choć czeka się 11 dni, efekt wynagradza codzienne podchodzenie do schabu z myślą "może to już?" :)

       

      Składniki:

      • 1,5 - 2 kg schabu bez kości
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki soli
      • 2 łyżki suszonego majeranku
      • 5 ząbków czosnku
      • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
      • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
      • 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów grubo zmielonych
      • 1 pończocha, skarpetka, podkolanówka (do wyboru)

       

      Schab dokładnie myjemy (wcześniej wycinamy tłuszczyk czy przerosty jakieś jeżeli są). Osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy cukrem, co zostanie to zasypujemy schab w misce, przykrywamy folią spożywczą albo aluminiową i do lodówki na 48h. Po tym czasie odlewamy płyn, dokładnie myjemy schab, osuszamy ręcznikiem. I nacieramy solą. I znowu przykrywamy i na 36h do lodówki. Po tym czasie odlewamy znowu płyn, myjemy schab, suszymy, nacieramy ziołami (czosnek przepuszczony przez praskę). I znowu do lodówki na 48h.
      Następnie przekładamy schab do skarpety/pończochy i zawieszamy w przewiewnym, suchym i ciepłym miejscu. Po 5 dniach schab gotowy do spożycia.

      Mój schab wisiał przytwierdzony przy grzejniku do rury. A tak pachniał przyprawami, że kot nawet się nie zbliżył, a o to najbardziej się martwiłam :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Schab suszony w skarpecie :)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 października 2013 21:27
  • niedziela, 06 października 2013
    • Krem z dyni (najlepszy)

      Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam. Krem z dyni hokkaido z ziemniaczkiem, marchewką, śmietanką, cynamonem. Dla mnie najlepszy.

       

      Składniki:

      1 kg dyni hokkaido (bez skóry, pestek i miękkiego środka)

      1 łyżeczka masła

      4 - 5 ziemniaków

      1 - 2 marchewki

      1 korzeń pietruszki

      3 ząbki czosnku

      2 kostki rosołowe

      1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

      1/3 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki cynamonu

      1/3 łyżeczki cukru

      2 litry wody

      1/3 szklanki śmietanki 30 %

      opcjonalnie 1/2 jabłka

      Dynię (koniecznie hokkaido, nie polecam innego rodzju) obieramy, pozbywamy się miękkiego środka i pestek, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.

      Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do garnka z dynią.

      Pietruszkę obieramy, myjemy, w całości dorzucamy do dyni i ziemniaków.

      Marchewkę obieramy, myjemy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach do garnka z dynią.

      Możemy też dodać obrane i pokrojone jabłko.

      Dodajemy masło i kostki rosołowe. Gotujemy 20 minut.

      Po tym czasie wyjmujemy korzeń pietruszki (nie będzie już potrzebny), dodajemy resztę przypraw. Gotujemy kolejne 20 minut.

      Zupę miksujemy blenderem na krem (ja zostawiam zawsze kilka łyżek dyni i ziemniaków, żeby pływały jakieś duże kawałki).

      Na koniec dodajemy śmietankę. Mieszamy. Gotowe! :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z dyni (najlepszy)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 października 2013 14:31
  • środa, 02 października 2013
    • Ziemniaczki pieczone w ziołach

       

      Niby zwykłe pieczone ziemniaki, a jednak swym wyglądem urzekają. :)

       

      Potrzebujemy:

      tyle ziemniaków, ile zdołamy zjeść

      sól

      zioła prowansalskie

      czosnek granulowany

       

      Ziemniaki obieramy i nacinamy. Najłatwiej będzie, kiedy ziemniaka położymy na drewnianej łyżce, wtedy mamy pewność, że nie przetniemy go do końca, ponieważ krawędź łyżki zatrzyma nóż. Posypujemy przyprawami (również wewnątrz nacięć). Układamy na blaszce, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.  Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 20:52
  • wtorek, 20 sierpnia 2013
    • Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami

      Zapiekanka z makaronem to u mnie prawie zawsze wynik przeglądu lodówki. Ten przegląd zaliczam do wyjątkowo udanych :)

       

      Składniki:

      1/2 opakowania makaronu np. świderki

      1 cukinia

      200 g sera żółtego

      250 g mięsa mielonego wieprzowego

      1/2 puszki pomidorów z puszki

      5 pieczarek

      2 jajka

      1 mała śmietana 18 proc.

      sól, pieprz, papryka słodka mielona

       

      1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

      2. Mięso mielone podsmażamy na patelni przez 5 minut. Przyprawiamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy całość kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

      3. Kiedy mięso mielone jest już gotowe, przekładamy je, a na tej samej patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki cukinię i pieczarki. Solimy do smaku.

      4. Ser żółty tarkujemy.

      5. Jajka mieszamy ze śmietaną.

      6. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Ważne, żeby ser znalazł się na wierzchu. Kiedy wykorzystamy wszystkie skłądniki całość zalewamy jajkiem ze śmietaną. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st.

       

       

       

      Makaron kreatywnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 sierpnia 2013 22:54
  • czwartek, 08 sierpnia 2013
    • Pizza prowansalska

       

      Tak naprawdę nie wiem czy taka pizza jest. Ja po prostu nadałam taką nazwę, ponieważ pizza niesamowicie pachnie ziołami prowansalskimi. Bo nie tylko są na pizzy, ale i w cieście. Ot, i cała tajemnica :)

       

      Składniki na ciasto już znacie. Jednak tym razem podwoiłam ich ilość.  Przepis tutaj. Dodatkowo należy dodać 1 dużą czubatą łyżkę ziół prowansalskich podczas wyrabiania.

      Do tego sos pomidorowy.

      Ciasto po rozwałkowaniu należy lekko posmarować oliwą z oliwek. Pieczarki lepiej jest wcześniej lekko podsmażyć.

      Reszta składników wedle uznania. Wszystko można zobaczyć na zdjęciach.

      Pizzę pieczemy w 180 st. przez 20 - 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia należy wierzch pizzy posypać starkowanym serem żółtym.

       

       

       

      Z dziećmi i dla dzieci

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza prowansalska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 sierpnia 2013 19:50
    • Najlepszy sos pomidorowy do pizzy

       

      Ostatnio dość często w mojej prywatnej kuchni powstają pizze, a skoro pizza, to i sos pomidorowy.

      Robiłam go kilkakrotnie, ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki, z przecieru. Smaki wychodziły różne. Jednak przekonałam się, że niestety nasze pomidory nie są tak słodkie, jakbym chciała.

      Mój najlepszy sos powstaje z pomidorów z puszki. I naprawdę warto wydać 2 zł więcej i kupić dobre jakościowo pomidory. Pożeracze pizzy podziękują ci za to!  :)

       

      Składniki:

      1 puszka pomidorów (w kawałkach lub całości)

      sól

      pieprz

      1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka posiekanych listków świeżej)

      1 łyżeczka oregano

      1 płaska łyżeczka cukru

      1 łyżka oliwy z oliwek

       

      Pomidory wylewamy na patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek.  Po 5 minutach dodajemy przyprawy. Smażymy kolejne 5 minut. W trakcie smażenia należy często mieszać sos, aby się nie przypalił.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 sierpnia 2013 18:54

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi