W mojej prywatnej kuchni

śniadania / kolacje

  • środa, 27 listopada 2013
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Chleb wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż

       

      Ostatnio zrobiłam napad na dział zdrowej żywności i wróciłam bogatsza o olej kokosowy (wspaniały kosmetyk jadalny:), 4 kasze i 6 mąk. 

      Efektem jest chleb pszenno - żytnio - owsiany. Zrobiony według klasycznego przepisu, który stosuję już od kilku lat na chleb pełnoziarnisty.

      Chlebek wyszedł idealny, lekko wilgotny, mięciutki, przepyszny. Do tego otręby i słonecznik. Mniam, mniam.

      Zwykły chleb pszenny też jest smaczny, jednak dodanie mąki razowej  i owsianej bardzo wzbogaca smak, wartości odżywcze, jak i teksturę. Dodatkowo mąka owsiana daje charakterystyczny orzechowy posmak.

       

      Składniki:

      500 g mąki (u mnie 300 g pszennej pełnoziarnistej typ 650, 150 g żytniej typ 2000, 50 g owsianej),

      1 opakowanie drożdży instant (7g),

      1 łyżeczka cukru,

      2 łyżeczki soli,

      500 ml ciepłej wody (nie gorącej!)

      3 łyżki nasion słonecznika

      1 łyżka płatków owsianych

      1 łyżka płatków żytnich

       

      Wodę połączyć z cukrem w osobnym naczyniu, pomieszać, aż cukier się rozpuści.

      Resztę składników wsypać do miski, pomieszać drewnianą łyżką. Wlać wodę z cukrem. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

      Wymieszaną masę przelać do keksówki (dł. około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Keksówkę przykryć folia spożywczą lub ściereczką, odstawić na 40-60 minut w ciepłe miejsce.

      Po wyrośnięciu ciasta blaszkę z chlebem wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 180 st. Piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu pozostawić chleb na 15 minut w uchylonym piekarniku.

      Zajadać się lekko ciepłymi kromkami z rozpływającym się na nich masełkiem i szklanką mleka. Mniam, mniam! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 22:16
  • sobota, 26 października 2013
  • piątek, 04 października 2013
    • Dżem dyniowo-pomarańczowy

       

      Tyle się nasłuchałam o dżemie z dyni, że i ja spróbowałam. Rzeczywiście ma wyjątkowy smak, jak na dżem jest mało słodki. Więc dla mnie bomba. Najbardziej posmakował mi z naleśnikami. Spróbujcie i Wy!

       

      Składniki na dwa 250 - mililitrowe słoiczki:
      1 kg dyni Hokkaido (bez skóry i miąższu)
      2 soczyste pomarańcze (miąższ i otarta skórka)
      1 cytryna (sok i otarta skórka)
      350 g cukru
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      1/4 łyżeczki mielonych goździków
       
      Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i pestki, kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy do zielonego rondelka i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny, aż dynia puści sporo soku. W tym czasie ocieramy na tarce z małymi oczkami pomarańcze i cytrynę. Pomarańcze obieramy z pozostałej skórki, pozbywamy się białych włókien i kroimy na małe części. Z cytryny wyciskamy sok.
      Kiedy dynia jest gotowa dodajemy otarte skórki, sok cytrynowy i cząstki pomarańczy oraz wszystkie przyprawy.
      Całość gotujemy bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając aż większość soku wyparuje, a dynia przybierze postać musu (jeśli chcemy, aby dżem był zupełnie gładki, warto dodatkowo zmiksować go w blenderze).
      Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego ostygnięcia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem dyniowo-pomarańczowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 04 października 2013 09:27
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Dżem śliwkowy

       

      Produkt obowiązkowy na piwnicznych półkach. Mój dżem to chyba właściwie powidła (?). Nigdy nie wiem jaka jest różnica. Najważniejsze, ze wyszedł pyszny, nie za słodki, nie za kwaśny. W sam raz! Na zimę będzie jak znalazł do bułek i kubka kakao. :)

      Dżem jest bardzo gęsty, co widać na zdjęciach, dno słoiczków pozostaje puste. Ale trudno się dziwić, bo z 4 kg śliwek wyszły zaledwie 4 słoiczki.

       

      Potrzebujemy:

      4 kg śliwek węgierek

      cukier według upodobań (u mnie 0,5 kg)

      3/4 łyżeczki cynamonu

      1 łyżeczka żelatyny rozrobiona w minimalnej ilości wody (około 1/4 szklanki)

       

       

      Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu 2 godziny często mieszając. Po tym czasie wyłączamy palnik pod dżemem i dajemy mu godzinkę na odpoczynek. Następnie znowu smażymy (około godziny). 15 minut przed końcem smażenia dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie żelatynę (należy zrobić to chwilę wcześniej, żeby żelatyna zdążyła nasiąknąć wodą). Mieszamy energicznie.

      Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Dżem zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Słoiczki można też pasteryzować, ale nie jest to konieczne.

       


      Zapasy na zimę - I edycja 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem śliwkowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 23:02
  • poniedziałek, 12 sierpnia 2013
    • Muffinki wytrawne

       

      Muffinki w nowej odsłonie. Bez cukru, owoców, czekolady, za to z serem, oliwkami, szynką i innymi pysznostkami. Pycha i na zimno, i na ciepło. Gotowe w 30 minut, nie trzeba nawet używać miksera.

       

       

      Składniki na 12 standardowych muffinek:

      200 g mąki pszennej

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      1/2 łyżeczki papryki słodkiej

      1 łyżka ziół prowansalskich

      130 ml mleka

      1 jajko

      70 g masła

      dodatki - u mnie: szynka, 1 ząbek czosnku, oliwki,

      suszone pomidory, pieczarki, ser żółty

      (wszystko drobno pokrojone)

       

      Mojej Ince smakowały :)

       

      Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko i jajko, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre, Mieszamy łyżką do połączenia składników. Dorzucamy dodatki i ponownie mieszamy.

      Ciasto nakładamy do papilotek.

      Pieczemy około 20 minut  w 180 st.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki wytrawne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 sierpnia 2013 13:19
  • czwartek, 04 lipca 2013
    • Dżem truskawkowy

       

      Letnia klasyka - dżem truskawkowy. Niezbędny zimą.  :)

       

      Składniki:

      2 kg truskawek (umytych, wyszypułkowanych)

      0,5 kg cukru

      3 dżemixy (lub inna mieszanka do dżemów)

      sok z połowy cytryny

      2 łyżki żelatyny

       

      Truskawki miksujemy blenderem. Mieszamy z dżemixami i żelatyną. Gotujemy w garnku z grubym dnem do momentu wrzenia. Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 40 minut często mieszając.

       

       

      Przelewamy do wyparzonych słoiczków, które zakręcone odwracamy do góry nogami. Po całkowitym ostygnięciu pasteryzujemy w piekarniku. Do blaszki wlewamy około 2 cm wody, wstawiamy słoiki i pieczemy w 130 st. 40 minut. Pasteryzację powtarzamy jeszcze raz kiedy słoiki ostygną.

      Truskawkowy zawrót głowy 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lipca 2013 17:09
  • sobota, 22 czerwca 2013
    • Dżem czereśniowy

       

      W tym roku czereśni jest pod dostatkiem, więc jak Mama mnie uraczyła całym wiaderkiem, chcąc nie chcąc musiałam coś wykombinować.

      Tak powstał dżem z czereśni. Właściwie to wcześniej chyba takiego nie jadłam, z wiśni owszem, ale z czereśni...?

      Opłacało się umazać całą kuchnię sokiem tryskającym przy drylowaniu. :)

      Wyszło 11 przepysznych słoiczków dżemu! :)

      Dzięki Mamo! :)

       

       

      Na 11 słoiczków 330 ml potrzebujemy:

      5 kg wydrylowanych czereśni

      1 kg cukru

      3 łyżki żelatyny

      Dżemix Uniwersalny 2:1 Delecty - 3 sztuki (lub inne tego rodzaju mieszanki)

      sok z 2 cytryn

      skórka otarta z 2 cytryn

       

      Przepis na bułki pszenne znajdziesz tu.

       

       

      Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, żelatyną  i Dżemixami. Mieszamy. Gotujemy do momentu wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryn. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Podczas gotowania zbieramy pianę z wierzchu.

      Gorący dżem* przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy na ściereczkę do góry dnem.

      Po całkowitym ostygnięciu słoiczków z dżemem zapiekamy je w piekarniku.

      Słoiczki ustawiamy w odstępie od siebie na blaszce (już w normalnym położeniu, nie do góry głową:). Wlewamy na blaszkę wodę, tak aby sięgała około 1 cm wysokości słoiczków.

       

      Blaszkę ze słoikami wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy na grzanie góra - dół w 130 st. Pieczemy słoiczki 30 minut.

      Następnego dnia lub po kilku godzinach (gdy słoiki ostygną) powtarzamy pieczenie.

       

      *Gorący dżem będzie dość rzadki, ale nie trzeba się tym przejmować, stężeje po całkowitym ostygnięciu.

       

      Już niedługo rogaliki drożdżowe z dżemem. :)


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem czereśniowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      sobota, 22 czerwca 2013 12:14
  • piątek, 10 maja 2013
    • Bułki pszenne jogurtowe z sezamem

       

      Wczoraj zabrakło nam chleba, do sklepu już się nie chciało, mąki chlebowej nie było. Więc zajrzałam na mojewypieki.com i już wiedziałam co będzie na kolację. :)

      Bułeczki są mięciutkie i delikatne, a skórka z sezamem rozpływa się w ustach. Dla mnie najlepsze lekko ciepłe, dla innych zimne. Smakują znakomicie i na słodko, i na wytrawnie.

      Polecam, bo przygotowanie jest naprawdę proste.

      Ja na pewno będę do nich wracała.


       

      Na 12 bułeczek potrzebujemy:

      0,5 kg mąki tortowej (pszenne wielozbożowa też będzie dobra),

      1 łyżka cukru,

      1,5 łyżeczki soli,

      7 g suchych drożdży,

      200 g jogurtu (ja dałam trochę więcej, około 250, wtedy bułki są bardziej miękkie),

      120 ml mleka

      2 jajka ( w tym jedno do posmarowania bułeczek),

      60 g miękkiego masła,

      sezam (lub mak, lub słonecznik, otręby itp., co kto lubi).

       

       

      W misce połączyć wszystkie suche składniki, dodać resztę. Wyrobić mikserem z drutami do wyrabiania ciasta (ja zaczęłam mikserem do połączenia składników, skończyłam ręcznie).

      Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 do 2 godzin.

      Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułeczki można formować w rękach lub rozwałkować dosyć grubo ciasto i wykroić 12 kółek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Uformowane  bułki pozostawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

      Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

      Piec 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

      Po upieczeniu przełożyć do ostygnięcia na kratce.

       

       

      Przepis bierze udział w akcji Piknik z Home&You

      wkuchni.usagi.pl/akcje/11/czas_na_piknik_z_home-you.html

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki pszenne jogurtowe z sezamem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 10 maja 2013 20:38
  • środa, 17 kwietnia 2013

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi