W mojej prywatnej kuchni

sałatki

  • czwartek, 01 sierpnia 2013
    • Sałatka z tortellini

       

      Pyszna, łatwa sałatka. Nadaje się świetnie na wszelkiego typu imprezy. Oprócz tego, że jest smaczna, to robi się ją błyskawicznie i ładnie wygląda na talerzu. A tortellini świetnie zastępuje nudny makaron czy ryż.

       

       

      Składniki:

      2 pomidory średniej wielkości

      1 długi świeży ogórek

      1 zielona papryka

      1 puszka kukurydzy

      250g dowolnego sera żółtego

      1 opakowanie tortellini z dowolnym nadzieniem (250g)

      sos jogurtowo - majonezowy

       

       

      Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pomidory i paprykę umyć. Pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ser. Wszystko umieścić w misce. Dodać odsączoną kukurydzę i ostudzone tortellini (można je przelać zimną wodą). Zalać sosem z tego przepisu i wymieszać. Gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 sierpnia 2013 19:35
  • środa, 31 lipca 2013
  • niedziela, 30 czerwca 2013
    • Sałatka z kurczakiem, słonecznikiem i sosem balsamicznym

       

       

       

      Coś dawno nie było sałatki na blogu...

      A więc proszę!

      Bardzo ją lubię, szczególnie za słonecznik.

       

      Potrzebujemy:

      sałata lodowa lub mieszanka gotowych sałat

      1 długi zielony ogórek

      3 pomidory

      1 pierś z kurczaka

      pół puszki kukurydzy

      oliwki czarne lub zielone (ilość w zależności od upodobań)

      1/4 szklanki wyłuskanego słonecznika

      2 łyżki octu balsamicznego

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki miodu

      sól, pieprz, papryka słodka

       

      Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem  i słodką papryką. Smażymy na patelni.

      Wszystkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Oliwki na połówki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik przez kilka minut.

      Z octu, miodu i oliwy przygotowujemy sos (mieszamy wszystko razem).

       

      Wszystkie składniki mieszamy. Polewamy sosem i gotowe!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 czerwca 2013 22:30
  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Ogórki małosolne

       

      Co tu dużo pisać. Małosolne w lato muszą być! :)

       

      Potrzebujemy:

      ogórki gruntowe - ilość odpowiednia do naczynia, w którym je umieścimy

      koper - 2 lub 3 gałązki

      5 ząbki czosnku

      woda

      sól

       

       

      W słoiku na dnie umieszczamy część kopru i obranego czosnku. Wciskamy ogórki. Zalewamy posoloną wodą (około czubata łyżka soli). Wciskamy resztę kopru i czosnku. Przykrywamy (ale nie zakręcamy) dekielkiem i odstawiamy na 5 dni (najlepiej sprawdzać po 3 dniach, bo mogą już być dobre).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 19:31
  • czwartek, 02 maja 2013
  • niedziela, 07 kwietnia 2013
    • Sałatka śledziowa

       
      Na Wielkanoc robiłam sałatkę śledziową, była tak dobra, że w lodówce znowu mam śledzie, które czekają na powtórkę. Jednak tym razem kilka rzeczy zmienię, więc przepis podaję już udoskonalony (według mnie).

      Przepis pierwotny wynalazłam na kotlet.tv.

      Potrzebujemy:
      - 4 śledziki, np. matiasy w oleju (jeśli kupicie, tak jak ja, w occie, to nic się nie stało :) po prostu trzeba je wymoczyć kilka dobrych godzin w wodzie, następnie odsączyć i zalać olejem na kolejne kilka godzin),
      - 4 - 5 ugotowanych ziemniaków,
      - 1 ugotowana marchewka,
      - 2 - 3 ugotowane na twardo jajka,
      - 2 - 3 korniszony,
      - opcjonalnie jabłko (ja następnym razem z niego zupełnie zrezygnuję).

      Sos:
      - 4 łyżki majonezu,
      - 3 łyżki jogurtu naturalnego,
      - sól i pieprz.
       
      1. Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w ukośne paski.
      2. Ziemniaki, marchewkę, ogórki (jabłko) w kostkę.
      3. Jajka pokroić w ćwiartki.
      4. Zalać sosem (przygotowanie sosu - wszystko wymieszać i gotowe).
       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 kwietnia 2013 17:06

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi