W mojej prywatnej kuchni

przekąski

  • niedziela, 29 września 2013
  • piątek, 03 maja 2013
    • Szpinakowo - serowe trójkąciki

       

      Jedna z moich ulubionych przekąsek na spotkania, imprezy, pikniki i ot tak, po prostu. Idealne na zimno np. z sosem czosnkowym i na ciepło, tuż po upieczeniu. Łatwe w przygotowaniu, szybkie w wykonaniu. Idealne dla małych i dużych! :)

      Polecam!

       

      Potrzebujemy:

      2 opakowania ciasta francuskiego,

      1 opakowanie szpinaku mrożonego zmielonego,

      100 g sera pleśniowego niebieskiego,

      3 - 4 ząbki czosnku,

      2 łyżki masła,

      1 jajko,

      sól, pieprz.

       

       

      1. Szpinak podsmażamy około 10 minut na maśle, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy kolejne 2 minuty.

      2. Dodajemy rozkruszony ser pleśniowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

       

       Farsz gotowy, teraz musi tylko przestygnąć. Zabieramy się do ciasta.

       

      3. Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty ( w zależności jaką wielkość chcemy otrzymać 6x4 lub 3x4).

      4. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczką trochę farszu. Sklejamy boki tak, aby powstał trójkąt. Brzegi dodatkowo ściskamy widelcem.

      5. Trójkąciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rotrzepanym jajkiem.

      6. Pieczemy 17 minut na złoty kolor w 180 stopniach C.

       

       

      Czas na piknik z home&you! Startujemy!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szpinakowo - serowe trójkąciki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      malwinarosa
      Czas publikacji:
      piątek, 03 maja 2013 12:41

Wyszukiwarka

Zakładki

  • Ulubione

Kanał informacyjny









Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi